Ланг Ланг стана Пратеник на мира

Ланг Ланг стана Пратеник на мира

С грижа за образованието по света

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун избра китайския пианист Ланг Ланг за Пратеник на мира със специален фокус върху глобалното образование. Церемонията се състоя на 28 октомври 2013г. и бе съпътствана с кратък рецитал на световноизвестния музикант, който изпълни няколко творби, сред които Валс № 1 от Фредерик Шопен. Ланг Ланг получава това признание в резултат на работата му по мобилизиране на подкрепата за подобряване на живота на децата по целия свят, а също и на ангажиментите му като Посланик на добра воля на УНИЦЕФ през последните 10 години. Името на пианиста попада в списъка с още 11 Пратеници на мира и 1 Посланик на добра воля, сред които диригентът Даниел Баренбойм, виолончелистът Йо Йо Ма и цигуларката Мидори, която гостува в първото издание на цикъла „Музиката на Америка” като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Пратениците на мира са лица, които притежават доказан талант в областта на изобразителното изкуство, киното, литературата, музиката и спорта, чиято мисия е да насочи вниманието към ценностите и дейностите на международната организация. Чрез техните публични изяви, контакти с медии от целия свят и хуманитарни кампании, тези артисти разширяват разбирането за това по какъв начин ООН помага навсякъде за подобряване на живота на хората. Бан Ки-мун заяви: „Доволен съм, че Ланг Ланг ще може да насърчава глобалното образование, което е основния двигател за човешкия прогрес и благосъстояние”. В отговор на думите на генералния секретар на ООН, пианистът подчерта, че „страстта ми да свиря на пиано е толкова голяма, колкото докосването ми до всеки човек”. Ланг Ланг допълни: „Днешната младежка аудитория ще бъде световната публика утре. Ще направя всичко възможно да разпространя посланието за образование до всички млади хора оттук нататък”.

Припомняме, че през 2008г. 31-годишният пианист основа Международна музикална фондация, чиято мисия е да вдъхновява и мотивира следващото поколение почитатели на класическата музика и да развива у тях увереност и стремеж към духовно съвършенство. Тази фондация се стреми да възпламени страстта към музиката у младите, чрез което те могат да преодолеят културните различия и да се укрепят глобалните и местни общности. Както ви информирахме, децата и тяхното образование са приоритет за Ланг Ланг.