Густаво Дудамел отново влиза в киното

Густаво Дудамел отново влиза в киното

Диригентът ще композира

Главният диригент на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис и артистичен директор на Симфоничния оркестър „Симон Боливар” Густаво Дудамел влиза в киното, но този път като композитор. 33-годишният венецуелец ще пише музиката към филма ”The Liberator” /„Освободителят”/, който разказва за живота на националния герой в родината му Симон Боливар. В главната роля влиза актьорът Едгар Рамирес, прочул се с превъплъщението си на терориста Карлос Чакала, което му донесе награда „Сезар” и приз от тв.фестивала в Монте Карло, както и номинации за „Златен глобус” и „Еми”. Режисьор на лентата „Освободителят” е Алберто Арвело Мендоса, който през 2005г. засне документалния филм „Да свириш и да се бориш”, посветен на Системата на младежките оркестри във Венецуела, известна още като „Ел Система”.

Американската премиера на филма „The Liberator” се състоя в Лос Анджелис в края на юли 2014г., като събитието бе съпътствано с изпълнение на живо на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис под палката на самия Дудамел. „Живея за музиката, но не живея от музиката. Според мен, това са две много различни концепции”, подчерта диригентът по време на този дебют. „Пристигането ми в Градът на ангелите предвещаваше един ден да се пробвам в седмото изкуство, но с мисълта да бъда далеч от касовите ленти на Холивуд. Така реших да се включа в испано-венецуелската копродукция”, обяснява Дудамел. „И преди съм имал предложения. Не съм ги търсил специално. Аз съм диригент, но хората по определен начин мислят, че можеш да бъдеш композитор. Въпреки това, не спирам да обяснявам, че аз само дирижирам, а не пиша музика. Като дете- да, правех го. Написах много неща- някои по-интересни, други- не толкова”, допълва талантливият венецуелец. Той признава, че за първи път му се случва да пише музика за пълнометражен филм. Саундтракът на „Освободителят” вече се появи на пазара във Венецуела под знака на „Дойче грамофон”, като в САЩ ще излезе на 3 октомври 2014г., а след това и по света.

Густаво Дудамел продължава своите концертни изяви. На 30 август той ще открие Фестивала на Балтийско море, като се качи на пулта на Симфоничния оркестър на Гьотеборг в качеството си на негов почетен диригент. Почитателите на класическата музика ще слушат Симфония № 2 от Ян Сибелиус, а концертът ще бъде открит по специален начин. Предстои да бъдат представени членове на „Ел Система Швеция”, която е основана от самия Дудамел през 2009г. към прочутия скандинавски оркестър.

Линк към трейлъра на филма „The Liberator”: https://www.youtube.com/watch?v=4CkGqclYbeo