Густаво Дудамел- вече и на киноекрана!!!

Густаво Дудамел- вече и на киноекрана!!!

Каква е тайната да запалиш страстта към

Каква е тайната да запалиш страстта към класическата музика сред хиляди деца и младежи? Отговорът на този въпрос се крие в документалния филм за световната експанзия на „Системата”. Феноменът, който възниква във Венецуела, дава възможност на млади хора от бедните квартали да изучават музика от най-ранна детска възраст. Образователният подход включва и реализация на най-добрите в мрежа от младежки оркестри в страната.
От 16 юни в 400 киносалона на САЩ се прожектира лентата „Дудамел: Звукът на децата” (с оригинално заглавие „Dudamel: Let the Children Play”). Централният персонаж в този филм е Откритието на „Системата”- диригентът Густаво Дудамел. Едва 30-годишен, маестрото бе назначен за постоянен диригент на Филхармоничният оркестър на Лос Анджелис и е гост-диригент на много симфонични и оперни оркестри по света.
Документалната лента разказва по какъв начин Системата на младежките оркестри във Венецуела е пренесена в десетки държави, сред които Боливия, САЩ, Южна Корея. Продукцията акцентира на предимствата на Системата, чрез историите на бедните деца или такива от средната класа, за да излязат от неподходящата среда, в която са родени и живеят. Те са част от програмата от музикално-образователни проекти, която създава венецуелският диригент Хосе Антонио Абреу през 1975 година.
Това не е първият филм, посветен на „Системата”. Документалната лента
„Да свириш и да се бориш” бе създадена през 2005г. от режисьора и на новия филм- Алберто Арвело Мендоса. Припомняме, че „Да свириш и да се бориш” бе прожектиран в България през 2008г. в рамките на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино в София.

Линк към филма: http://www.youtube.com/watch?v=AtnO4EamfOs