Зеленски няма да преговаря с Путин, Кемъл обяви, че войната продължава
Снимка: EPA

Зеленски няма да преговаря с Путин, Кемъл обяви, че войната продължава

В същото време украинските сили пробиха руските отбранителни линии на юг

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес указ, с който официално обявява, че всякакви преговори с руския му колега Владимир Путин са "невъзможни", предаде “Ройтерс”.

Зеленски все пак остави отворена вратата за преговори с Русия. Указът отразява коментарите, направени от Зеленски в петък, след като руският президент обяви, че четири окупирани района на Украйна стават част от Русия, което Киев и Западът нарекоха нелегитимен фарс.

"Той (Владимир Путин - б.р.) не знае значението на думите чест и достойнство. Затова сме готови за диалог с Русия, но начело с друг руски президент", каза в петък украинският президент.

В същото време украинските сили пробиха руските отбранителни линии на юг и разшириха бързата си контраофанзива на изток, връщайки си територии в райони, анексирани от Русия.

Отговорът на Кремъл не закъсня и те обявиха, че "специалната военна операция" в Украйна няма да свърши, ако Киев изключва възможността за преговори.

"Или ще чакаме настоящият (украински - б.р.) президент да промени позицията си, или ще чакаме следващият президент да промени позицията си в интерес на украинския народ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Ключови думи:
@