200 деца и младежи участваха в Международния конкурс  „Звукът на времето“ във Велико Търново

200 деца и младежи участваха в Международния конкурс „Звукът на времето“ във Велико Търново

Гран При получи възпитаник на пианистката Виктория Василенко

Приключи Единадесетото издание на Международния конкурс за вокално и инструментално изкуство „Звукът на времето“, раздел Инструменталисти, който събра в старата столица двеста /200/ участници от страната и чужбина.  Събитието се проведе в периода 17-19 май в две зали  - Голяма зала на МДТ “Константин Кисимов” гр. Велико Търново за участниците с музикален инструмент пиано и “Младежки Дом”, зала номер 30 гр. Велико Търново за участниците с музикални инструменти: акордеон, флейта, кларинет, китара, арфа, цигулка, виолончело, контрабас, камерни инструментални формации – дуа, триа, квартети и секстети.

Професионалните журиращите комисии в двете зали бяха в състав: МДТ „К. Кисимов“:  проф.д-р Борислава Танева – Председател на раздел Инструменталисти, проф. д-р Томислав Байнов, проф. д-р Александър Василенко; Младежки дом гр. Велико Търново: проф. д-р Добромир Митев, проф. д-р Айля Улудере и г-жа Людмила Иванова.

Събитието е включено в Културния календар на Министерството на културата и Културния календар на Община Велико Търново, като то е съфинансирано по Програма „Култура“ от Административна програма “Календар на културните събития” на Община Велико Търново и е организирано от Сдружение “Елита” с арт директор г-жа Петя Василева.

По време на събитието бе споделена и спешна благотворителна кампания, подкрепяща борбата с рака на София Христова - 28 г., за която бяха събрани и дарени средства за лечение.

В конкурсната програма участваха деца и младежи на възраст от 4 до 30 години от страната и чужбина, разделени в шест възрастови групи “Инструменталисти”, но не само от България и Европа (Украйна, Молдова, Румъния, Германия, Австрия), а и от Азия и по – конкретно Турция, Япония и Китай. Целта на конкурса е да се насърчат децата, занимаващи се с изкуство, както и да се осъществи музикално-културен обмен. Проведе се майсторски клас по флейта с проф. д-р Айля Улудере, както и Заключителен галаконцерт на лауреатите в конкурса.

 “ГРАН ПРИ” - Инструменталисти, придружен с парична премия от 500 лв. спечели пианистът Йордан Лазаров с преподавател д-р Виктория Василенко от НМА ''Панчо Владигеров''- София. Той се състезава в категория Б, VI група от 20 до 30 години. Ето и репертоарът, с който победи: 

1.Ф.Лист/Гуно - Валс из операта ''Фауст''

2.Ф.Шопен - Етюд оп.10 №8

3.Сергей Рахманинов - Етюд оп.39 №6    

4. Доменико Скарлати - Соната в Ре минор

Сред отличените участници с Първа награда е Леон Даниел Александров  - китара, от гр. Дряново, Ваяна Николова – цигулка, от Младежки дом гр. Велико Търново, Антония Витенбехер – пиано от гр. Велико Търново, СУ „Емилиян Станев“ и  първо място за Изабел Радева Музикална школа „Елита“ гр. Велико Търново.

Десет специални награди по повод 125 години от рождението на Панчо Владигеров  Фондация "Консонанс" и Къща музей „Панчо Владигеров“ – София бяха предоставени на отличените участници – монографията „Панчо Владигеров“ от Евгени Павлов Клостерман и оригинални сувенири (Баба Гума и Дядо Молив и платнена чанта за ноти със страница от ръкописа на Рапсодия „Вардар“).

Проф. д-р Александър Василенко осигури специални награди два диска с Клавирни цикли посветени на Любомир Пипков 1904-1974 г. по повод 120 години от рождението и 50 години от кончината му.

Единадесетото издание на Международния конкурс за вокално и инструментално изкуство „Звукът на времето“, раздел Инструменталисти бе подкрепено от повече от 20 спонсори, а сред партньорите бяха Radio N-JOY и   bTV Media Group.

Ключови думи: