Звездният цигулар Юлиан Рахлин се завръща в България за концерт със Софийската филхармония

Звездният цигулар Юлиан Рахлин се завръща в България за концерт със Софийската филхармония

На 29 февруари от 19.00ч. в зала "България"

Един от най-прочутите музиканти на нашето време - Юлиан Рахлин застава заедно с големия български диригент Георги Димитров пред Софийската филхармония на 29 февруари от 19.00ч. в зала "България" със стилна Моцартова програма, в концерт, който е от най-големите акценти на Националния оркестър през 2024 година.

Програмата на вечерта включва: Увертюрата „Лучио Сила“, Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор и Симфония №36 „Линц“.

 

Юлиан Рахлин е сред най-предпочитаните артисти в последните години. Многостранните му интереси го отвеждат по целия свят като солист, диригент, камерен изпълнител, преподавател и артистичен директор.
Музикалното си образование завършва във Виенския университет за музика и изкуства в класа на Борис Кушнир. Взема също частни уроци при Пинкас Цукерман в Ню Йорк, който го насърчава да продължи да развива свиренето си и на виола. А по-късно започва да изучава дирижиране при Марис Янсонс, напътстван е в това поприще и от Даниеле Гати.
Великолепен цигулар, той развива впечатляваща кариера. „New York Times“ го нарича „виртуоз със сърце и осанка на шампион“. Концертира с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович, Еса-Пекка Салонен и др.
Забележително е партньорството му в камерната музика със знаменити изпълнители като: Марта Аргерич, Мстислав Ростропович, Гидон Кремер, Евгений Кисин, Юрий Башмет, Денис Мацуев, Янин Янсен, Вилде Франг, Миша Майски, Лейф Ове Андснес, Максим Венгеров, Ланг-Ланг и др.
През 2000 огранизира в Дубровник известния фестивал „Юлиан Рахлин и приятели“, който отразява радостта му от живота и страстта да обединява големи артисти и международна публика в празник на изкуството. Рахлин е артистичен директор и на фестивала „Златна есен” в Двореца Естерхази в Айзенщат (Австрия).

Елегантният и динамичен стил на Рахлин затвърждава репутацията му на диригент, известен с педантичните си репетиционни методи и витални интерпретации. Дирижирал е Чикагския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Концертхаус оркестър – Берлин, Руския национален оркестър, Московската филхармония, Филхармоничния оркестър на Хелзинки, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, „Камерата“ – Залцбург, Словенската филхармония,симфоничните оркестри на Виена, Бирмингам, RAI Торино и др.
Главен диригент е на Симфоничния оркестър на Кристиансанд (Норвегия), от октомври 2023 поема поста на главен диригент и на Симфоничния оркестър на Йерусалим. Главен гост-диригент е на Royal Northern Sinfonia и на Филхармоничния оркестър на Турку. Рахлин също е „артист ин резиденс” на Софийската филхармония.
Убеден привърженик на разширяването на значението на класическата музика в съвременната култура, проектите на Юлиан Рахлин с живи композитори и междумедийното сътрудничество събират артисти от различни сфери на изкуството и жанрове. Той е работил в тясно сътрудничество и е осъществил премиери на произведения на Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели, Лера Ауербах Ришар Дюбюньон, Вангелис. Участвал е във филми, в съвместни проекти с художници на дигитални инсталации и известни актьори като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо.

Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивари „ex Liebig” от 1704 и виола „Лоренцо Сториони” от 1785 г., предоставени му с любезното съдействие на Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Струните на инструментите са спонсорство на Thomastik-Infeld. Многобройните му записи, оценени високо от музикалната критика, са издадени от Deutsche Grammophon, Sony Classical и Warner Classics.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в партньорската мрежа на Ивентим.

За най-верните си почитатели Софийската филхармония предлага възможност сами да си направят абонаментен цикъл от 6 концерта и така да спестят 50% от цената на билетите.

Ключови думи: