Звезда ли е Вилде Франг?

Звезда ли е Вилде Франг?

На 21 ноември от 19.00ч. в зала „България"

Ако живеете с ритъма на младата норвежка цигуларка Вилде Франг, дори за миг няма да си помислите, че е звезда. Изключително скромна и вглъбена в работата си, тя се отдава изцяло на музиката – свири с почти невъзможно техническо съвършенство, но всеки такт е наситен с дълбока емоция. Свири това, което ѝ харесва, а не това, което искат от нея звукозаписните компании и мениджърите ѝ. Така ще е и в зала „България" на 21 ноември от 19.00ч., когато ще представи любимия си  Концерт за цигулка в ре минор на Шуман. Диригент на концерта е Юлиан Рахлин – също прекрасен цигулар и близък неин приятел. Във втората част на вечерта Софийската филахрмония ще представи Симфония №7 в ла мажор от Лудвиг ван Бетовен.

Ако погледнете успехите на Вилде, обаче, ще се убедите, че тя е сред най-ярките млади звезди на класическия небосклон. Тя прави първата си изява като солистка на 12-годишна възраст – при Марис Янсонс в Осло. На 17 години вече е любимка на Ан-Софи Мутер, която подкрепя обучението ѝ и дори ѝ предоставя майсторска цигулка, изработка на френския лютиер Жан-Батист Вийом.

Вилде работи с най-големите оркестри по света и с диригенти като Денис Ръсел Дейвис, Марис Янонс, Адам Фишер, сър Саймън Ратъл, Еса-Пека Салонен, Владимир Ашкенази, Валерий Гергиев, Антонио Папано, Пааво Ярви, Юрий Темирканов, Владимир Юровски и др.
Участва редовно във фестивалите в Люцерн, Би Си Промс, Вербие, „Пражка пролет", „Енеску", Залцбургския фестивал и др. Свири с именити музиканти като Гидон Кремер, Юри Башмет, Марта Аргерич, Юлиан Рахлин и Максим Венгеров. А заедно с Ан-Софи Мутер е гастролирала в Европа и САЩ, изпълнявайки Двойния концерт на Бах с „Камерата Залцбург". От 2020 г. Вилде е и член на артистичния съвет на Фестивала за камерна музика в Осло.

Дебютният ѝ запис като Млад изпълнител на годината на EMI Classics 2010 е посрещнат с признание от критиците по целия свят и е обявен за най-добро класическо издание на норвежките награди Грами. Тя е носител и на наградите Ехо Класик, Класик Брит, Диапазон, Grand Prix du Disque, Deutsche Schallplattenpreis и Грамофон. Вилде е ексклузивен артист на Warner Classics.

Звезда ли е Вилде Франг? Заповядайте на 21 ноември в зала „България" и преценете сами!

Билети на касата на зала „България" и в Ивентим.

Ключови думи: