Зорница Иларионова и Мартина Табакова в концерт

Зорница Иларионова и Мартина Табакова в концерт "По Владигеровски"

На 13 юни 2024 г. от 19:00 часа в Балната зала на Национална художествена галерия

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Мартина Табакова, разположено в звуковия файл!

Идеята за съживяване и своеобразна „реставрация“ на богатото музикално-инструментално наследство на Владигеров ще бъде реализирана с възстановка на оригинални концертни програми, запазени в архива на композитора, от негови авторски концерти, в които той участва като композитор и изпълнител. Привлечени за участие са изпълнители от младото поколение български музиканти, които са поставени пред предизвикателството на избраните и подредените от автора произведения.

Публиката ще има възможност да се докосне до музиката и атмосферата на концертите „по Владигеровски“ маниер, получавайки реална представа за културните и артистични традиции във времето, в което е живял композитора. Самият Владигеров се е стремял да постигне едно завладяващо изживяване за слушателите – подобно на онова, към което се стремят и изпълнителите в тази поредица от четири събития, пречупени през съвременното им светоусещане и индивидуален прочит на музикалния текст.

На 13 юни 2024 г. от 19:00 часа в Балната зала на Национална художествена галерия (Двореца) на пл. „Княз Александър I“№1 в София  ще прозвучи възстановка на „Вечер с творби на Панчо Владигеров“ от 6 юли 1925 г. с участието на Панчо и Любен Владигерови - пиано и цигулка, Зала Санаториум, гр. Волтерсдорф“. Пред немската публика братя Владигерови често са изпълнявали Соната за цигулка и пиано в ре мажор оп.1, Три пиеси за соло пиано оп. 15, Бурлеска за цигулка и пиано оп. 14 и Българска рапсодия „Варвар“ оп. 16. Творбите стават любими и на българската публика след завръщането на композитора в България през 1932 година. Тази програма изпълнява на 13 юни талантливото дуо Зорница Иларионова, цигулка и Мартина Табакова, пиано.

Билети потърсете в мрежата на Ивентим

Концертната поредица продължава на 29 юни и 10 октомври 2024 г. 

Ключови думи: