Знаменитости от света на класическата музика тъгуват за Кралица Елизабет II

Знаменитости от света на класическата музика тъгуват за Кралица Елизабет II

В София е отворена съболезнователна книга

Забележителният британски композитор Андрю Лойд Уебър публикува своето изявление в страниците си в социалните мрежи във връзка с кончината на Кралица Елизабет II, която напусна този свят на 96-годишна възраст. На трона ще се възкачи 73-годишният принц Чарлз III, който ще бъде провъзгласен за крал. „През целия си живот Кралицата бе постоянната опора не само на Великобритания и нейната любима Британска общност, но и вдъхновение за света", сподели Уебър. По думите му,  „нейното наследство ще бъде запомнено като безкористен светлинен лъч за любов, разбирателство и ознаменуване на другите човешки същества по целия свят, независимо от тяхната раса или вяра“.

Великият оперен певец и диригент Пласидо Доминго изрази скръбта си в профила си в своя онлайн профил. „Моля се за душата на Нейно Величество Кралица Елизабет II, която е посветила живота си на своя народ с неуморно себеотрицание в продължение на 70 години. Моите съболезнования на Негово Величество Крал Чарлз III и Кралското семейство“.

С кратко съобщение BBC вчера, 8 септември, отмени концерта от фестивала BBC Proms, който трябваше да започне с Филаделфийската филхармония, дирижирана от Яник Незе-Сеген, броени минути след като се появи новината за смъртта на Кралица Елизабет II. След прочитането на съобщението настъпи минута мълчание, последвана от химна God Save the Queen, както и „Нимрод" от Вариации „Енигма" от Едуард Елгар, изпълнени от оркестъра. По-късно самото сопрано Лиза Дейвидсън, която трябваше да участва в добре познатата и дългоочаквана последна фестивална вечер "Last Night of the Proms", обяви в социалните си мрежи, че това събитие също е отменено.

За тази вечер бе планирана и още една изява на Дейвидсън, която трябваше да излезе на една сцена с виолончелиста Шеку Кане-Мейсън, диригентката Далия Стасевска и Симфоничния оркестър на BBC. Елизабет II беше патрон на Роял Албърт Хол, където се провежда фестивала BBC Proms, който тя посети за последно през 2006 г., за да присъства на концерт, организиран в нейна чест по повод 80-ия й юбилей.

„Беше привилегия да имам възможността да пея за Нейно Величество кралица Елизабет Втора на няколко пъти, последният от които беше само преди няколко месеца, и да я познавам и на човешко ниво. Още повече съжалявам да чуя, че е починала. Днес изгубихме една от ключовите фигури в съвременната история: необикновена жена и харизматичен крайъгълен камък на обществото, за Запада и извън него“. Това сподели в социалните мрежи тенорът Андреа Бочели.

В памет на Нейно Величество Кралицата, Британското посолство в София ще отвори съболезнователна книга от 15:00 до 17:00 часа, петък, 9 септември и от 10:00 до 16:00 ч. в понеделник, 12 септември, до сряда, 14 септември.

Всеки, който желае да се подпише и да остави съобщение в книгата, може да посети Британската резиденция на булевард „Васил Левски“ 36 в София в посочените часове.

От дипломатическата мисия уточняват, че полагането на цветя е позволено, но призовават да не се носят големи или обемисти предмети. Гражданите подлежат на проверки за сигурност, поради което трябва да носят документ за самоличност.

Съболезнованията могат да се изпратят и онлайн тук: www.royal.uk

Ключови думи:
@