Жанин Янсен и 12-те цигулки „Stradivari“
Снимка: deccaclassics.com

Жанин Янсен и 12-те цигулки „Stradivari“

Холандската цигуларка

Главен герой в нов документален филм става холандската цигуларка Жанин Янсен, която демонстрира възможностите на 12 ценни инструмента с марка „Stradivari“. Тя прави това в рамките само на десетина дни, а историята бива документирана в нов филмов разказ. "Janine Jansen: Falling for Stradivari" /„Жанин Янсен, да се влюбиш в Страдивари”/ разказва за великия майстор на цигулки Антонио Страдивари  и как в наши дни една съвременна цигуларка записва своя нов албум, държейки в ръцете си именно неговите някогашни инструменти. На всеки един от тях тя изпълнява различни творби, акомпанирана на пианото от диригента Антонио Папано, музикалният директор на Кралската опера в Лондон. Това е филм за предизвикателството пред световната цигулкова знаменитост, която трябва не просто да свири, но и да „овладее“ 12 от най-прочутите цигулки в света, и то само за десет дни! Някои от старинните инструменти не са използвани от 200 години насам, докато други са били притежание и на тях са свирили едни от най-виртуозните инструменталисти, живели някога: Фриц Крайслер, Натан Милщайн, Ида Хендел и Оскар Шумски. Филмът има амбицията да разгледа историята на тези 12 музикални реликви, като покаже и архивни кадри от последните 100 години.

Малко след началото на работата по филма Жанин Янсен се разболява от COVID-19, но въпреки това, „тя се вдигна на крака след три седмици, за да направи албума“, по думите на режисьора на филма Джералд Фокс. Той казва още: „Вълнуващо е да наблюдавам как Жанин тържествува над несгодите и как се излекува чрез пълната и всепоглъщаща сила на музиката!“, пише BBC Music Magazine. Проектът е замислен от Стивън Смит, директор на международната фирма за дистрибуция и ремонт на цигулки J&A Beare, който през цялата си кариера е работил с инструменти на Страдивари и винаги е искал да покаже и съпостави специфичните качества на всеки един от тях. Това е човекът, който е бил наясно и къде в момента из целия свят се намират избраните 12 цигулки и кой ги притежава сега.

Освен в документален филм, изпълненията на Жанин Янсен ще бъдат запечатани и върху нов албум, който ще бъде наречен „12 Stradivari“. Негов издател е звукозаписната компанията Decca, която споделя думите на самата Янсен: „Когато Стивън Смит се обърна към мен за този проект, знаех, че това е възможност, идваща веднъж в живота! Това беше моят шанс да изживея магията на тези известни инструменти и да проуча разликите между тях, особено като се има предвид, че на някои от тях не е свирено от много години“. От звукозаписната компания допълват още, че подобни инструменти в наши дни „могат да достигнат цени от над 20 милиона долара и някои от фондациите и музеите, които ги притежават, разрешават изнасянето им навън само в много редки случаи“. И все пак, трудностите са преодолени: „За първи път в историята 12 от най-прекрасните цигулки, правени някога от най-добрия цигулков майстор на всички времена Антонио Страдивари /1644–1737/, обиколиха целия свят заради новаторския проект с цигулковата суперзвезда Жанин Янсен“, подчертават от Decca. Официално премиерата на албума „12 Stradivari“ е запланувана за 10 септември 2021г., а филмът „Janine Jansen: Falling for Stradivari“ ще излезе по кината в Обединеното кралство малко по-рано, на 2 септември. Филмът е съвместна продукция с британския телевизионен канал Sky Arts, който ще го излъчи на 23 септември.

Ключови думи: