Затварят Консерваторията в Парма заради много шум
Снимка: lareppublica

Затварят Консерваторията в Парма заради много шум

"Абсурдна история", смятат преподаватели и студенти.

Въпреки жалбите от три адвокатски кантори, които защитават  Консерваторията в Парма, Общинския съвет в Парма взе решение да затвори настоящата сграда на образователната институция. Причината - събраните доклади за шумово замърсяване, според които "музиката звучи твърде силно". Възможно решение е преместването на учебната дейност на друго място, което няма да пречи на съседните сгради.

Изданието Gazzeta di Parma припомня, че градът има стабилни изградени връзки с музиката, като цяло, и, в частност, оперното изкуство. В Парма е роден един от най-изтъкнатите диригенти в музикалната история - Артуро Тосканини. В града се провежда и важен ежегоден фестивал, посветен на творчеството на  Джузепе Верди, който е роден в същата италианска провинция.

Консерваторията в Парма, както е посочено в заведеното дело, е направила всичко възможно да се адаптира към разпоредбите за шума в околната среда. Институцията  е звукоизолирала своите учебни стаи, но напоследък се е налагало часовете в тях да се провеждат на отворени прозорци, поради разпоредбите, свързани с Covid-19. Именно това е довело до по-сериозно  разпространение на звуци извън сградата.

Този мотив се оказва достатъчен за Окръжния административен съд, който издаде своето решение в полза на Общинския съвет и ищците. Според този акт, Консерваторията трябва да прекрати незабавно дейността си, но се оказва, че не може да приключи текущата учебна година изведнъж. Това би довело до всички негативни последици за студентите и преподавателите. Предстои ново решение на съда, което ще бъде издадено през следващите дни.

Случаят бе окачествен като "абсурдна история" от преподаватели и студенти, съобщават италианските медии.

Ключови думи: