Защо е важен Националният радиоконкурс за наградите на „Кантус Фирмус“  за младите инструменталисти?

Защо е важен Националният радиоконкурс за наградите на „Кантус Фирмус“ за младите инструменталисти?

Споделено преди заключителния концерт

Тази вечер, 28 септември от 19.30ч. в зала „България“  ще се проведе заключителният концерт на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Броени часове преди събитието част от младите музиканти гостуваха в студиото на Класик ФМ радио, за да разкрият значимостта на тази проява за тяхното бъдеще.

 „За мен конкурсът на „Кантус Фирмус" дойде в един много важен етап, защото поради Covid ограниченията и мерките, бяхме лишени от сцена, а конкурсът ни даде възможност за изява“, сподели в ефира цигуларката Лора Маркова. Пред водещия Георги Митов-Геми ученичката на Благородна Танева в НМУ „Л.Пипков“ в София допълни, че „нямахме усещане за явяване пред жури, а по-скоро всичко беше като един голям концерт и преживяването беше изключително приятно“. В качеството си на победители от втора възрастова група Лора Маркова и челистът Сион Найман ще изпълнят третата и четвъртата части от Соната за цигулка и виолончело от Морис Равел, като с първата и втората част спечелиха първия тур.

Лауреатът на първа награда в първа възрастова група Ивайло Василев окачестви конкурса за наградите на „Кантус Фирмус", като „може би най-големият български конкурс, на който съм се явявал“.Вече 14-годишният пианист счита, че освен музицирането, такива форуми предоставят и вълнуващи срещи между таланти от едни и същи поколения от цялата страна. „Запознах се с други музиканти на моята възраст и това беше много ценно, защото общуването, бих казал, е също толкова важно, колкото и свиренето“, добави Василев, който е ученик на Емилия Канева и проф. Борислава Танева.

Своите впечатления от музикалната надпревара сподели и цигуларката Ева Дончева.

„Това беше един от първите конкурси, който се проведе присъствено на ІІ-ри тур, понеже тази година се явявахме най-вече на online конкурси. Усещането беше много специално, защото излизаш през публиката и пред едно много добро жури и имаш възможност да свириш. За мен това е вълнуващо!, заяви възпитаничката на Красимир Щерев от НУИ „Добри Христов“ във Варна, която получава ценни насоки за своето развитие от Зорница Иларионова.

 Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Ключови думи: