Заповядайте на концерта на младите таланти от Фондация „Консонанс
Снимка: Сдружение Елита

Заповядайте на концерта на младите таланти от Фондация „Консонанс"!

На 29 септември 2022 г. от 18:00 ч. в Изложбена зала "Рафаел Михайлов", гр.Велико Търново

 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Петя Василева- председател на Сдружение "Елита" и пианиста Петър Дюлгеров, разположено в звуковия файл под главната снимка!

 

На 29 септември 2022 г. от 18:00 ч. в Изложбена зала "Рафаел Михайлов", гр.Велико Търново младите музиканти Наума Найман (виолончело), Виктор Тренев (цигулка) и Петър Дюлгеров (пиано) ще представят на публиката в гр. Велико Търново емблематични произведения от световната класика, включващи солови творби и камерна музика:

1. А. Бородин - Соната за виолончело и пиано Изпълняват: Наума Найман - виолончело Петър Дюлгеров - пиано
2. П. И. Чайковски - Меланхолична серенада, оп. 26 за цигулка и пиано Изпълняват: Виктор Тренев - цигулка Петър Дюлгеров - пиано
3. П. И. Чайковски - Пецо капричозо, оп. 62 за виолончело и пиано Изпълняват: Наума Найман - виолончело Петър Дюлгеров - пиано
4. Ц. Франк - Соната за цигулка и пиано Изпълняват: Виктор Тренев - цигулка Петър Дюлгеров - пиано
 
Виртуозните инструменталисти ще проведат и безплатен уъркшоп, в който ще могат да се включат всички деца и младежи от област Велико Търново, свирещи на музикален инструмент ПИАНО, ЦИГУЛКА И ВИОЛОНЧЕЛО.

Уъркшопът е отворен за публика! Той е насочен към начинаещи и напреднали в обучението си деца и младежи, свирещи на инструменти: цигулка, виолончело и пиано, както и към имащи интерес към посочените инструменти. Продължителността на уъркшопа е от 28 до 30 септември 2022 г.
 
Заниманията се провеждат всеки ден по предварително изготвен график, след края на срока за подаване на заявки за участие /25 септември/. Мястото на провеждане е офиса на Сдружение "Елита" - ул. "Филип Тотю" 18, гр. Велико Търново
/Южният вход на стадион "Ивайло"/. Програмата включва лекции на следните теми, разпределени по дни:
1. „Технически особености при изпълнението на класическо пиано и цигулка"
2. „Клавирна техника"
* Индивидуална работа с всеки участник.
 
Събитията се организират от "Кръстопът на изкуствата - Сдружение ЕЛИТА"  с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура".
 
Повече за музикантите:
Виктор Тренев е роден през 2001 г. в София. Започва да свири на цигулка на шестгодишна възраст, а малко по-късно е приет в Националното Музикално Училище „Любомир Пипков“ в класа на Юлия Ангелова. Първата му изява пред публика е само няколко месеца по-късно, а през 2010 г. печели първия си конкурс.

Носител е на призови награди от много национални и международни конкурси, някои от които: „Kocian Violin Competition“ в Чехия, „Remember Enescu Violin Competition“ в Румъния, „Млади виртуози – Емил Камиларов“ в София. Като първа цигулка в квартет „Кодам“ печели награда от „International Radio Competition Concertino Prague“ и покана да изнесат множество концерти на фестивала в Южна Бохемия.

Участвал е в много благотворителни концерти и международни фестивали солово, както и с различни камерни формации. През 2020 участва във фестивала „Софийски музикални седмици“. Като концертмайстор на Младежка Филхармония „София“ участва в концерти, особено престижни измежду които са откриването на фестивала „Аполония“ в Созопол и концерт в Европейския парламент в Брюксел. Няколко години подред е включен в алманаха за най-талантливите деца на България, подкрепяни от Фондация „Димитър Бербатов“. Изнася и редица концерти като първа цигулка на добиващия все по-голяма популярност квартет “Motus”.

Участва в редица майсторски класове, където работи с някои от най-големите имена в цигулковото изкуство днес. През 2020 Виктор е приет в две музикални академии в Австрия, но на този етап избира да продължи образованието си в България. Понастоящем е студент в класа по цигулка на Галина Койчева-Мирчева и в класа по камерна музика на Стоимен Пеев.
 

Наума Найман е родена в Антверпен, Белгия през 2005 година. Едва 4 годишна тя е приета в Национално Музикално Училище „Любомир Пипков” София в класа по виолончело на Даниела Черпокова.

През годините работи с челисти и педагози като Стефан Попов, Доминик де Вилианкур, Ромен Гарио, Мартина Щукан, Стефан Хаджиев, Разван Сума, Владимир Перлин, Кирил Родин, Денис Северин, Лазло Феньо и много други.

Наума е лауреат на международни конкурси в България и Европа между които: „Добрин Петков“, гр. Пловдив, „Карл Давидов“, Латвия, „Млади Виртуози“, гр. София, „Международен конкурс за Немска и Австрийска музика“, гр. Бургас, “Кантус Фирмус”, гр. София и много други.

През 2016 г. младата виолончелистка взема участие в „Моцарт“ фестивалът в Нарни, Италия. От 2016 г. до 2019 г. е и най-младият музикант на фестивала „Music Campus Balchik“. През 2018 и 2019 година Наума участва в „Musica Mundi“ академия и фестивал в Белгия. През 2020 и 2021 година е част от първите две издания на „Cellissimo festival“ в НМА „проф. Панчо Владигеров” в София. През лятото на 2020 г. е поканена на International summer academy в Швейцария. Лятото на 2021 и 2022 година, младата виолончелистка взима участие в първите две издания на „Quartet Intensive“ в София, малко след това е част от академия „Allegra“ в гр. Русе. През август е поканена да участва на International Music Festival „Chieti Classica“ в майсторския клас на Ромен Гарио и за концерти в Киети, Италия.

През 2017 и 2019 г. Наума свири като солист с Камерен оркестър „Софийски Солисти“, а през 2020 година е солист на „Czech Moravian Philharmonic Orchestra“ в Швейцария. През март 2022 г. е солист на Академичен Симфоничен Оркестър към НМА „проф. Панчо Владигеров” на концерта “Имена от бъдещето. През 2022 г. също така бе поканена от Община Добрич, за концерт в града с Камерен Оркестър Добрич. Концертира в камерни ансамбли и като солист в Белгия, Швейцария, Италия и България.
 

Петър Иванов Дюлгеров е роден през 2002г. в гр. София. Интересът към музиката се проявява още в ранна детска възраст и на шест годишна възраст е приет в НМУ „Любомир Пипков“, гр. София в класа по пиано на Милена Павлова, която е негов преподавател до 2019 г. През 2021 г., Петър завършва НМУ “Любомир Пипков” в класа по пиано на проф. Илия Чернаев.

От 2013 г. става младши студент на проф. Людмил Ангелов в Нов Български Университет. Лауреат е на редица първи и специални награди от национални и международни конкурси в България, Сърбия и Македония. Петър е част от талантливите деца на България за „Клуб 2012” и „Клуб 2014” на фондация „Димитър Бербатов”. Участвал е в майсторските класове по пиано на проф. Людмил Ангелов, проф. Катаржина Попова-Зидрон (Полша), проф. Борислава Танева, проф. Иван Дреников, Филип Раскин (Белгия), проф. Захари Мечков (САЩ), проф. Дмитри Рацер (Русия) и др. През лятото на 2019 г., Петър е избран за участник и стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди“ в Белгия, където усъвършенства своите умения под ръководството на световноизвестните музиканти Менахем Преслер (пиано), Жером Перно (виолончело), Владимир Перлин (виолончело) и Катрин Мишел (арфа). През 2014 г., той става част от децата на фондация „Консонанс” и участва редовно в концерти и майсторски класове, организирани от фондацията. През 2019 г. Петър е включен в проекта „Импровизация и Токата – 120 години от рождението на Панчо Владигеров“, който се осъществява в София, Пловдив, Казанлък и Велико Търново. Петър е участвал в Международните фестивали „Софийски музикални седмици“ и „Пиано Екстраваганца“ в София и „Мартенски музикални дни“ в Русе, където става стипендиант на Международната академия „Саша Попов“. През 2019 г. прави своя дебют като солист на Симфониета Враца под диригентството на Никола Петров, изпълнявайки Бетовен 2-ри клавирен концерт. През септември 2021 г. заедно с цигуларя Георги Райчев печелят 1-ва награда на конкурса “Надежди, Таланти, Майстори”, гр. Добрич.

Ключови думи: