Започват културни събития под мотото „Европа като задача“
Снимка: Иво Чупетловски

Започват културни събития под мотото „Европа като задача“

В периода на Чешкото председателство на Съвета на ЕС

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с Дагмар Остранска- директор на Чешкия център в София, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Дагмар Остранска е директор на Чешки център София от 2017 година. Има богат организационен и управленски опит в сферата на културата като директор на Аудиовизуалния фонд на Чешкия филмов архив (2016 – 2017), директор на Чешкия център в Киев (2010 – 2014) и изпълнителен и маркетинг директор на Международния фестивал за документални филми в Ихлава (2009 – 2010).  Работила е също на различни отговорни позиции в чешки неправителствени организации, занимаващи се с благотворителна дейност и защита на човешките права (програмен администратор за Северен Кавказ, ръководител на кризисен екип, ръководител на мисия в Руската федерация, програмен мениджър, PR мениджър в Charita Česká republika между 2006 и 2009; доброволец и ПР мениджър към Програмата на ООН за борба срещу СПИН в Симферопол, Украина, между 2006 и 2009 г., финансов и проектен мениджър в People in Need между 2006 и 2009 г.).

В периода на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES) Чешкият център в София, като част от мрежата Чешки центрове, съвместно с Посолството на Чешката република в София е подготвил широка гама от дейности и събития, които да представят Чехия като модерна и динамична страна. Основната част от програмата е насочена към общото бъдеще на Европа и се основава на три тематични направления: иновации, устойчивост и креативност.

Чешката република избра за второто си председателство мотото "Европа като задача"/ Evropa jako úkol. Когато през 1996 г. чешкият президент Вацлав Хавел разсъждава върху бъдещето на нашия континент в речта си, озаглавена „Европа като задача“, при връчването на наградата „Карл Велики“, той подчертава, че задачите, които очакват Европа, заслужават внимателно и задълбочено осмисляне.

Основен медиен партньор за организираните културни събития CZ PRES22 е bTV Media Group.

Поглеждаме към света след пандемията, която в много отношения промени представата ни за живота, съживи дискусиите за физическите граници и показа уязвимостта на европейската общност. Ежедневният ни живот е засегнат от ускоряващата се дигитализация и проблемите, свързани с изменението на климата. Чешките центрове, като основен инструмент на публичната дипломация на чешката външна политика, идват с програма за CZ PRES, чиято цел е да разкрие ключови теми за бъдещето на Европа. Имаме амбицията да покажем, че Чешката република е не само исторически слята с европейските ценности и традиции, a също така е страна, готова да поеме споделена отговорност за общото бъдеще, благодарение на своя новаторски и творчески потенциал.

Какво предстои в България в рамките на културната програма CZ PRES

Продължава турнето на CLAYPAUSE. След София, изложбата на известния чешки керамик и дизайнер Роман Шедина ще бъде представена през август в Националната художествена aкадемия - Филиал Бургас и през септември в Градската художествена галерия – Пловдив. Керамичен ще бъде и проектът, който подготвяме за есента, когато студенти от Висшия институт за приложни изкуства в Прага ще гостуват на Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев" в Троян.

Бъдещите майстор-керамици ще творят заедно, а резултатът ще бъде показан на изложби през октомври в Серяковата къща в Троян и през ноември в Чешкия център в София.

В рамките на литературните събития се подготвя традиционната Нощ на литературата, която тази година ще бъде на 7 септември с читателски места в 16 български града. Предстои излизането от печат и премиера на сборника „При чехите“ /Антология на съвременния чешки разказ/, който съдържа над 40 чешки автори.

На 10 септември в София ще се състои „Чешки ден“. Така е наречен еднодневният фестивал на открито, който освен културна програма, ще представи чешки компании, насочени към българския пазар в секторите на защита на околната среда и устойчивия здравословен начин на живот.

През първата половина на септември на фасадата на 150 ОУ "Цар Симеон Първи" в София чешкият стрийт артист и дизайнер Томаш Стари ще пресъздаде портрета на Константин Иречек. Партньор в това художествено предизвикателство е българското сдружение CityWise. Планираме мурали да бъдат създадени още в Пловив и Бургас.

Отново през септември ще има събития, чиито теми са актуални и предизвикват дебати в обществото. Очаквайте второто живо издание на филмовия фестивал „София ДокуМентал” (19-28.09.2022), посветен на социално ангажирано и смело документално кино, организиран от Балкански документален център съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешкия център. Част от съпътстващата програма на фестивала ще бъде изложбата Различната красота на независимия чешки фотограф Давид Тешински, който запечатва истории на хората, местния ъндърграунд, субкултурите, моменти от военни конфликти в различни краища на света. На 20 септември ще се проведе международата конференция Václav Havel European Dialogues на тема Defying all odds: Behind European Media Democracy, в която водещи политолози, журналисти и философи ще разговарят за свободата на медиите, фалшивите новини и дезинформацията.

През месец октомври в рамките на Европейския музикален фестивал на 7.10.2022 г. в зала „България“ в София ще концертира мултижанровият квартет „Епок“. На следващия ден 8.10.2022 г. музикантите ще свирят в Епископската базилика в Пловдив.

Предизвикателен и впечатляващ проект ще бъде показан от 20 октомври в пространството на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство в София. Чешката артистка Ленка Клодова е подготвила изложба, реагиращa на различни политики, популярни културни митове и стереотипи. Част от нея ще бъде и инсталация, която е свободно продължение на събитието, което неочаквано разплиска водите на европейската културна дипломация през 2009 година по време на първото чешко председателство на ЕС.

Краят на годината ще бъде посветен на чешкото стъкло. През ноември в рамките на Седмицата на науката във Варна ще бъде показан проектът CZECH IN, представящ основния чешки иновативен принос към световното производство на стъкло – в исторически и съвременен контекст. Производството на духани стъклени играчки има дългогодишна традиция в Чехия и много почитатели и колекционери по света. Две изложби ще представят традиционни стъклени коледни украшения, техните основни форми и техники, но и най-новите тенденции в тази област. Изложбата „Коледно съкровище“ ще гостува в Балабановата къща в Пловдив през декември, а по същото време в Чешкия център в София с проекта „Дизайнът на Коледа?!“ ще бъде показана естетичната коледна украса на 15 чешки дизайнери и фирми.

Културата и нейният творчески дух предлагат уникално пространство за международно сътрудничество и търсене на възможни решения. Вярваме, че има безброй идеи и инициативи, които могат да направят света по-добро място за живеене. Това не е представяне на чисто чешки идеи или личности. Ние поемаме ролята на модератор и каним на дискусия партньори от по-широката международна общност – художници, учени, дизайнери, интелектуалци и студенти. Стремим се към участие и достъпност за най-широка публика.

Ключови думи: