За първи път жена ще дирижира на Байройтския фестивал през 2021г.

За първи път жена ще дирижира на Байройтския фестивал през 2021г.

А „Пръстенът“ през 2020г.?

През 2021г. предстои едно много специално издание в историята на Вагнеровия фестивал в Байройт. За първи път, откакто през 1876 г. Рихард Вагнер открива театъра, посветен изключително на неговото творчество, оркестърът на Фестшпилхаус ще бъде дирижиран от жена. Това обяви директорът на фестивала Катарина Вагнер на среща със световните медии. Дамата, която ще се качи на диригентския пулт, ще има за задача да представи своя прочит на операта „Летящият холандец“ в нова продукция. Катарина Вагнер посочи, че името на диригентката засега остава запазено в тайна, като остави отворена възможността за различни предположения, но и спекулации.

Тя също така обяви сценичния и музикален състав за следващата продукция на тетралогията „Пръстенът на нибелунгите“, която ще бъде показана през 2020г. Решението й предизвика обща изненада, тъй като имената на избраните артисти не са получили широка известност. Режисурата е поверена на австриеца Валентин Шварц, а диригент на спектаклите ще бъде финландецът Пиетари Инкинен. По този начин двамата ще дебютират в „Театъра на зеления хълм“.

39-годишният Инкинен е главен диригент на Филхармонията на Немското радио в Саарбрюкен /Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken/, на Японския филхармоничен оркестър и Пражкия симфоничен оркестър. През последните години връзката му с музиката на Вагнер се засилва. През 2013 и 2016г. дирижира успешната продукция на „Пръстенът на нибелунгите“ в Операта в Мелбърн, която бе режисирана от Нийл Армфийлд. През 2018г. успехът бе повторен на същото място с постановката „Нюрмбергските майстори-певци“.

След като новината за предстоящия му дебют бе потвърдена, Пиетари Инкинен заяви, че е „голяма чест и огромна привилегия да се присъединя към дългия списък от легендарни колеги, които са ръководили този шедьовър в атмосферата и уникалните условия на Фестшпилхаус“.

Разпрeделението на артистите в новите спектакли от тетралогията включва  Гюнтер Гройсбек (Вотан/ Вандрере), Джон Лундгрен (Алберих), Петра Ланг (Брюнхилде във „Валкюра“), Даниела Кьолер (Брунхилде в „Зигфрид“), Андреас Шагер (Зигфрид в едноименното произведение), Стивън Гулд (Зигфрид в „Залезът на боговете“), Клаус Флориан Вогт (Зигмунд), Лизе Давидсен (Зиглинде) и др.

Ключови думи: