За втори път в историята на Кралската опера в Лондон, начело застава чешки диригент
снимка: roh.org.uk

За втори път в историята на Кралската опера в Лондон, начело застава чешки диригент

„Ковънт Гардън“ с нов музикален директор

Чешкият диригент Якоб Хруша бе посочен като новият музикален директор на една от най-влиятелните музикално-сценични институции във Великобритания – Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон. Алекс Биърд, главен изпълнителен директор на театъра, обяви новото назначение вчера, на 18 октомври 2022г. и подчерта, че наследникът на Антонио Папано „носи своите собствени качества на един изключителен музикант и истински лидер, за да надгради постиженията на Тони с екипа на Кралската опера“. Новият музикален директор също публично изрази своята признателност към ръководството и отбеляза досегашния си опит с екипа на театъра: „Имах привилегията да работя върху две прекрасни продукции на Кралската опера като гост-диригент, а неотдавнашният „Лоенгрин“ беше един от акцентите в моя артистичен живот до момента“. 41-годишният Якоб Хруша досега е дирижирал „Кармен“ на Бизе (2018г.) и „Лоенгрин“ на Вагнер (2022г.) в постановки на тази сцена, а официално ще заеме новия пост от септември 2025г. Ето какво още споделя той: „Винаги съм мечтал за дългосрочни взаимоотношения с такъв оперен театър, в който могат да се достигнат най-високите стандарти в оперното изкуство, и много бързо разбрах, че обожавам целия екип от артисти и административен персонал в „Ковънт Гардън“. За чешкия диригент „Лондон не е просто мястото, където съм обичал да живея и да работя – за мен сега той ще бъде един скъпоценен истински артистичен дом в областта на операта. Чувствам се благословен, че мога да посветя уменията и енергията си на бъдещето на този изключителен оперен театър!“, възкликва маестрото. Бъдещите оперни продукции, които ще бъдат поверени на Якоб Хруша като музикален директор, включват произведения на Пучини, Прокофиев, Бритън, Яначек и Вагнер.

Снимка: santacecilia.it

Към момента Якоб Хруша е главен диригент на Бамбергските симфоници в Германия (от 2016г.), а в родината си е главен гост-диригент на Чешката филхармония, като същия пост заема и в Италия – в Оркестъра на Accademia Nazionale di Santa Cecilia в Рим. В последните години той имаше шанса често да излиза на пулта пред най-добрите европейски и американски оркестри: Виенската и Берлинската филхармонии, Симфоничния оркестър на Баварското радио или Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Нюйоркската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Оркестърът на Кливланд и Чикагския симфоничен оркестър. Като оперен диригент е ръководил продукции на Залцбургския фестивал (където дебютира това лято), Виенската държавна опера, Парижката опера, Операта в Цюрих и др.

В родината на маестрото новото назначение е сериозен повод за гордост и признание за чешката диригентска школа. Говорителят на Чешката филхармония Лудек Бжезина оповести новината, наблягайки на факта, че Хруша ще бъде вторият чех в историята на прочутия лондонски оперен театър, заемал този пост – Рафаел Кубелик (1914–1996) го оглавява за кратко през 50-те години на ХХ век. Самият Якуб Хруша е учил дирижиране при Радомил Елишка (1931–2019)  и именития Иржи Белохлавек (1946–2017). Започва като асистент на главните диригенти на Чешката филхармония, след това е главен диригент на Филхармонията „Бохуслав Мартину“ в град Злин, а после и на Пражката камерна филхармония. През 2020г. спечели на два пъти престижната награда на BBC Music Magazine, а миналата година получи номинация „Грами“ за албума „Bohemian Tales“.

Антонио Папано заемаше този престижен ръководен пост в Лондон цели 22 години и му предстои да се оттегли в края на сезон 2023/2024. Неговият наследник Якоб Хруша ще се превърне в седмият музикален директор в историята на Кралската опера, след редица велики диригенти: Карл Ранкъл, Рафаел Кубелик, сър Дьорд Шолти, сър Колин Дейвис и Бернард Хайтинк. 62-годишният Папано, най-дълго служилият музикален директор на Кралската опера, ще продължи да дирижира в Лондон, но като главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър от септември 2024г. А според плановете на „Ковънт Гардън“, Антонио Папано ще бъде подобаващо изпратен от колегите си в театъра, които му осигуряват заедно с Якоб Хруша „да споделят отговорностите на оперния театър и двамата ще се появяват като специални гост-диригенти през целия сезон 2024/2025г.“

Ключови думи: