За първи път Софийската филхармония гостува днес в Берлинската филхармония

За първи път Софийската филхармония гостува днес в Берлинската филхармония

На 12 декември 2022г., от 20.00ч. местно време

За пръв път в историята си Софийскатаа филхармония ще гостува в голямата зала на Берлинска филхармония, за да изнесе концерт по повод 60-годишния юбилей на Българския културен институт/БКИ/ в Берлин, съобщават от БКИ. Програмата съдържа Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров със солист Людмил Ангелов и Симфония №4 "Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. На диригентския подиум ще се качи маестро Найден Тодоров. На събитието тази вечер, 12 декември 2022г., от 20.00ч. местно време ще присъства и министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Софийската филхармония е една от най-важните културни институции в България. Репертоарът й включва произведения от целия музикален свят – от класически до съвременни, включително и премиери на произведения на български композитори. Филхармонията се радва на почит и признание в цял свят, тя е гост на най-големите музикални сцени в Европа, Азия и Америка. Прави записи в Радио Париж, Радио Берлин, Радио Москва, Радио Мюнхен, Българското национално радио и Българската национална телевизия. Софийската филхармония има множество национални и международни престижни награди.

Найден Тодоров следва при проф. Александър Владигеров в България, при проф. Карл Йостеррайхер във Виена и при проф. Менди Родан в Академията „Рубин“ в Йерусалим. Бил е гост-диригент в Германия (в едни от най-големите концертни зали включително Филхармонията в Берлин,  Herkules Saal Мюнхен,  Laeiszhalle Хамбург,  Liederhalle Щутгарт,  Alte Oper Франкфурт, Meistersingerhalle Нюрнберг и много други) и в много градове в Европа, както и в Азия, Африка и Америка. От 2017 г. Софийската филхармония се ръководи от маестро Найден Тодоров. 

Людмил Ангелов е носител на множество международни награди и има активна световна солова кариера, както и камерни музикални изпълнения и оркестрови концерти. Изявявал се е в най-значимите концертни и оперни театри като Берлинската филхармония,  Музикферайн - Виена, Концертгебау Амстердам, Плейел и Гаво в Париж, Ла Скала - Милано, Линкълн център в Ню Йорк и Алте опер във Франкфурт, в Зала Херкулес в Мюнхен, в Културен и конгресен център Люцерн, във Двореца на Музиката във Валенсия, в Национална музикална зала в Мадрид и много други. През 2011 г. Людмил Ангелов създава фондация „Piano Extravaganza“, чийто ежегоден международен фестивал е посветен на рядко изпълнявани клавирни произведения. Той е редовен член на журита на значими конкурси като Международния конкурс „Шопен“ във Варшава.

Ключови думи:
@