За първи път Националният филхармоничен хор представя целия проект Adiemus от Карл Дженкинс

За първи път Националният филхармоничен хор представя целия проект Adiemus от Карл Дженкинс

На 6 март от 19.00ч. в зала "България"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с диригента Цветан Крумов, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
На 6 март от 19.00ч в зала "България" Националният филхармоничен хор ще представи за първи път в цялост проектът Adiemus - Песни на светилището от Карл Дженкинс. Диригент - Цветан Крумов. В концерта ще вземат участие музиканти от Софийската филхармония и Детския филхармоничен хор. Билети ще откриете на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.
 
За композитора:
Британският (уелски) композитор сър Карл Дженкинс завършва факултета по музика на Кардифския университет, а по-късно специализира в Кралската музикална академия в Лондон. В началото на кариерата си той е известен като джаз и рок музикант, свирещ на саксофон, клавишни инструменти и обой. Участва в групата на джаз композитора Греъм Колиър и по-късно става член-основател на джаз-рок формацията „Nucleus“, която печели първа награда на Джаз фестивала в Монтрьо през 1970 г. През 1972 г. той става част от „Soft Machine“.

Дженкинс създава много музика за реклами и получава редица награди в тази област. Пробивът му като композитор идва с кросоувър проекта Adiemus, представян в Япония, Германия, Испания, Финландия, Холандия и Белгия, както и в лондонската зала „Албърт Хол“. Албумът The Adiemus: Songs of Sanctuary от 1995 г. оглавява класациите за класически албуми и привлича световното внимание.
През 2015 г. Карл Дженкинс е обявен от английското радио „Classic FM“ за най-популярния жив композитор и получава отличие „за изключителни заслуги към класическата музика“. Удостоен е с Ордена на Британската империя през 2015 г.
 

За диригента:
Цветан Крумов е роден през 1986 в София. През 2006 е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където учи  оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и хорово дирижиране в класа на проф. Мирослав Попсавов. Завършва през 2012 и до 2015 е редовен докторант и асистент в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Пламен Джуров. Като част от докторската си дисертация възстановява и изпълнява непознатото симфонично творчество на Никола Атанасов. Дирижирал е и различни хорови формации. От 2015 работи като диригент на младежкия симфоничен оркестър и лектор по музикален анализ в Чукурова Университет, град Адана, Турция.

Още като студент Цветан Крумов дирижира следните премиерни заглавия за България: Петер Линдпайнтнер – Симфония-концертанте за духов квинтет и оркестър, Хуан  Ариага – Симфония в ре минор, Райнхард Калеске – Концерт за валдхорна и оркестър, Никола Атанасов – Симфония №3.

Цветан Крумов концертира с различни музикални състави в България и Турция. Като композитор негови творби са изпълнявани в Турция.  През септември 2014, след щателна селекция на кандидати от цял свят, Цветан Крумов е избран да участва във финалните кръгове на 54-то издание на един от най-престижните конкурси за диригенти –  конкурсът за млади диригенти в град Безансон, Франция. От 2017 до 2022 година е диригент в ТМПЦ Варна, ръководи хора на операта, дирижира оперни и оперетни спектакли и  симфонични концерти. Диригент-постановчик е на „Моята прекрасна Лейди“ (2019) и „Царицата на чардаша“ (2018). Понастоящем ръководи Националния филхармоничен хор.

Ключови думи: