За първи път дама в редиците на “София квартет”

За първи път дама в редиците на “София квартет”

10 юли от 18.30ч. в атриума на Национална галерия "Квадрат 500"

Кристина Хинова е първата жена, която влизa в състава на емблематичния камерен състав на Софийската филхармония „София квартет“. 40 години след основаването му, тя разчупва традициите на изцяло мъжкия квартет и застава на мястото на досегашния примариус Стоимен Пеев. Кристина е възпитаничка на Виенската консерватория и водачка на групата на вторите цигулки в Софийската филхармония.

Нейният дебют във формацията ще бъде в неделя, 10 юли от 18.30ч. в атриума на Квадрат 500, когато „София квартет“ ще представят Квартет № 12 и № 13 от Моцарт, валсове от Щраус - баща и син, танга, евъргрийни от Карлос Гардел и Астор Пиацола. Концертът е част от летния сезон на Филхармонията „Споделете музиката“ - част от Календара на културните събития на Столична община.

В момента квартетът събира някои най-добрите музиканти в страната: Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на „Софийски солисти“. Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а за доайенът на състава Валентин Геров е водач на виолите в оркестъра “СИФ 309” за записи на филмова музика.
През годините членове на “София квартет” са били проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов и др.

Билети за концерта в Квадрат 500 са налични на касата на зала България и онлайн на https://www.eventim.bg/bg/bileti/strunen-kvartet-sofiya-nacionalna-galeriya-kvadrat-500-585423/event.html

Всеки закупил билет за събитието ще има възможност безплатно да разгледа експозицията на галерията от 10 до 18 ч. в същия ден.

Входът за концертите е от бул. „Васил Левски“.

Ключови думи:
@