За 10-ти път- Международна камерна музикална академия в Кюстендил

За 10-ти път- Международна камерна музикална академия в Кюстендил

От 16 до 29 май 2023г

Десетото издание на Международната камерна музикална академия ще се проведе от 16 до 29 май 2023г. в гр. Кюстендил. Организатори са читалище „Братство 1869”, Илинойски Уеслиън университет – САЩ и читалище „Пробуда 1961” гр. Кюстендил. Изпълнителен директор е Иван Андонов, а програмен координатор – Лиса Нелсън.

Тази година участници са 15 студенти и преподаватели от САЩ, 30 ученици и студенти и 12 преподаватели от България.

В програмата на Музикалната академия са включени майсторски класове, лекции и концерти.

В академията ще преподават изявени имена в класическата музика като проф. Владислав Григоров, Илия Радославов, Росен Идеалов, Сирма Величкова, Христофор Маринов, Логан Кембъл от САЩ и др., както и преподаватели от НЧ „Братство 1869” – Адела Харалампиева, Красимира Матуска, Роза Мирчева, Костадин Нейков, Велина Петкова и др.

По време на престоя си гостите от САЩ ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство и природни забележителности на кюстендилския регион и страната – Рилския манастир, село Скрино – родното място на Св. Иван Рилски, Седемте рилски езера, катедралата Александър Невски и др.

В рамките на фестивала, на 19 май 2023 г. от 18:00 ч. в Голямата зала на читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил ще се проведе Класически концерт с участието на музиканти и преподаватели от САЩ и България. В концертната програма ще вземат участие Илия Радославов – пиано, Росен Идеалов - кларинет, Лиса Нелсън - цигулка и виола, както и ученици и студенти от София, Кюстендил и САЩ.

Ключови думи:
@