За втори път испанско сопрано ще участва в откриването на сезона на

За втори път испанско сопрано ще участва в откриването на сезона на "Ла Скала" в Милано

През следващия оперен сезон галисийската оперна певица Розалия Сид ще стане второто испанско сопрано в историята, което ще пее по време на традиционното през декември месец откриване на сезона на Миланския оперен театър "Ла Скала" - един от храмовете на световното оперно изкуство. Първото сопрано, което участва в събитието, беше Сайоа Ернандес, която изигра ролята на Одабела в "Атила" от Джузепе Верди през 2018 г.

От 7 декември 2023 до 2 януари 2024 родената в Сантяго де Компостела Розалия Сид ще играе в новата постановка на "Дон Карлос" от Верди с режисьор Луис Паскуал, сценограф Даниел Бианко, видео на Франк Алеу и хореография от Нурия Кастехон под палката на Рикардо Шаи. Сред другите поканени оперни изпълнители в спектакъла са Франческо Мели в ролята на Дон Карлос, Анна Нетребко като Елизабета, Елина Гаранча в образа на Принцеса Еболи, Рене Папе като Филип II и др.

Сид вече е пяла на Фестивала Доницети в Бергамо, а също и в Маджио Музикален Фиорентино и Фестивала Вале д'Итрия под диригентството на  Фабио Луизи, Енрико Онофри, Зубин Мета и др. През юни миналата година тя дебютира в Миланския оперен театър "Ла Скала" в операта "Риголето" от Джузепе Верди.

Ключови думи: