Втори Международен салон на наивистичното изкуство откриват на 1 юни в София
Снимка: Арт галерия Папийон- Варна

Втори Международен салон на наивистичното изкуство откриват на 1 юни в София

Събитието ще продължи до 12 юни

Над 250 творби на повече от 77 художници-наивисти от 17 страни от Европа, Южна и Централна Америка, Австралия са селектирани за участие във Втория международен салон НАИВ България 2022. Той се организира от Арт Галерия Le Papillon - Варна в партньорство със Салон за Наивистично и Интуитивно изкуство, като логическо продължение на Първия такъв салон от 2021 г. Своеобразният фестивал с оригинална и неповторима стилистична независимост от автентични произведения, изпълнени с маслени, акрилни бои или в смесена техника върху платно, дърво, както и скулптури от дърво, керамика, стимулира сетивата ни за радост от живота с пир от цветни истории, в които има веселие, дързост, романтика и магия.

Арт наив е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. Специфичното при Арт наива е, че е воден от общото усещане за жизнерадост, а не от определени идеи и възгледи и е с разпознаваемо автентично авторско стилизиране на образа. Често наблюдаваме романтизъм и носталгия по човешки ценности и добродетели от време, далече от битието на почитателите на този жанр. Тук става дума за специфични архетипи, наблюдавани дори в раннохристиянските стенописи, за завръщане към представи, които се коренят още в ранно детство. Можем да разпознаем една обща заобленост на формите, опростяване на нещата, като в детска рисунка, яркост на цветовете, като това в целостта си предизвиква усещане за любов и благост.

Сред авторите, творящи в тази стилистика са и редица художници с академично образование, което добавя към произведенията и високо професионално техническо изпълнение. Сред българските участници има автори отличени със световни награди. Сред тях се открояват Николай Стоев (двукратен носител на наградата Prix Suisse et Prix d’Europe в Морж, Швейцария, и носител на специалната награда на Биеналето на хумора в изкуството в Толентино, Италия) и Росен Рашев – Рошпака (носител на Голямата награда на Музея на наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия). В скулптурата се отличава Мариела Димитрова – Мара със своите стилизирани пластики в свежи цветове.

В днешното време, когато рационализмът в живота е доминиращ, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията им са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: неподправено добронамерено настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си.Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични, утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Снимка: Арт галерия Папийон- Варна

Въпреки че художникът е част от културния контекст на своето време, наивният автор пречупва знания и похвати от професионалното изкуство през собствения си усет. Едновременно с това съумява да запази уникалния си поглед, неподправен от чужди влияния и недокоснат от естетически и философски виждания. Докато в други артистични движения образността е натоварена със символно значение и е обоснована от колективното разбиране за света на дадена група художници, тук ключовото е натуралното предаване на реалността през призмата на този, който държи четката.

Снимка: Арт галерия Папийон- Варна

Наивистичният стил се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, необременен от академични правила. Наивизмът е своеобразен празник на живота, наслада за сетивата, от която имаме нужда като фина арт терапия. Светът се върти, но човечеството се вълнува от едни и същи неща: любов, щастие, възхита, възторг, любопитство и др.
Вторият Международен Салон НАИВ В България 2022 ще бъде представен на живо от 1 юни до 12 юни 2022 г. в залата на галерия nOva art space на ул. "Съборна" № 3 в София. Посетителите могат да се насладят на картините и да открият своята сред тях между 11 и 19 часа всеки ден. Откриването ще се проведе на 1 юни от 18.00ч.

Експозицията ще продължи своите срещи с публиката във Варна от 16-ти август до 05-ти септември 2022 г. – в залите на ГХГ „Борис Георгиев“, гр. Варна.
Всички участващи творби вече могат да бъдат разгледани и онлайн на следния линк към официалния сайт на Aрт Галерия Le Papilllon - https://www.artpapillon.com/bg/salon

Представяне на участващите артисти във Втори Международен Салон НАИВ България 2022:

https://www.facebook.com/events/1079102142645571/?active_tab=discussion

https://www.instagram.com/salon_naive_and_intuitive_art/

Събитието се осъществяват с подкрепата на Национален фонд "Култура".

 

Ключови думи: