Всепризнатият Дмитри Ситковецки с концерт и майсторски клас в София

Всепризнатият Дмитри Ситковецки с концерт и майсторски клас в София

На 15 юни 2023г. от 19.00ч. в зала "България"

Софийската филхармония има удоволствието да си партнира с едно от големите имена на цигулковата школа – Дмитри Ситковецки. На 15 юни 2023г. от 19.00ч. в зала "България" под палката на Григор Паликаров той ще представи Дивертименто за цигулка от Игор Стравински. Концерт за оркестър на Бела Барток допълва програмата на вечерта.
Концертът е включен в програмата на 54-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Билетите са в продажба на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

На 17 и 18 юни Ситковецки ще работи с изявени студенти от Националната музикална академия. Големият цигулар се включва с майсторски клас в проекта „Уроците на големите – майсторски класове на солистите на Софийската филхармония", който се реализира с подкрепата на Столична община по Програма „Култура".

Ренесансов човек и магнетична творческа сила, Дмитри Ситковецки е признат в целия свят като артист, оказал значително влияние върху всеки аспект от музикалния живот. С богата звукозаписна кариера, обхващаща повече от четири десетилетия, той е прочут в световен мащаб като цигулар, диригент, създател и аранжор и заема неоспорима и почтена позиция в музикалното общество като велика личност и педагог.
 
Като цигулар и/или гост-диригент през сезон 2022-2023 г., и след това Ситковецки има участия Европа и Северна Америка. Той изпълнява камерна музика на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика и дирижира „Israel Jerusalem Camerata“ в Израел; свири на фестивала за камерна музика в Гуадалахара и дирижира „Orquesta Sinfonica Nacional“ в Мексико. Участва в концерти в Берлин, Мексико Сити, Букурещ, Хавана, Истанбул, Баку, и София. Ситковецки е също така председател на журито на Международния конкурс за цигулари „Джордже Енеску“ в Румъния и член на журито на Международния конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“ в Австрия и „Concours Musical International de Montréal“ в Канада. През лятото на 2023 той участва в 30-ия юбилеен сезон на фестивала Вербие.

Ситковецки ръководи и своя последен и 20-и сезон като музикален директор на Симфоничния оркестър на Грийнсбъро в Северна Каролина. През последните две десетилетия начело на оркестъра, Ситковецки курира повече от 120 различни оркестрови програми от Бах до Брубек със солисти от световна класа. Сред многобройните си постижения той разработи камерната поредица „Rice Toyota Presents „Sitkovetsky & Friends“, консултира най-голямата инсталация на системата „Meyer“ в САЩ в новия център за сценични изкуства „Steven Tanger“ с 3000 места и поръча важни нови произведения от композитори като Яков Якулов и Марк Енгебретсън.
През 1990 г. той основава „New European Strings Chamber Orchestra“ (NES) – обединяващ най-изтъкнатите струнни изпълнители от най-добрите европейски ансамбли, както от руски, така и от западен музикален произход (отразявайки историята на живота на Дмитри). От 2003 г. Ситковецки работи като музикален директор на Симфоничния оркестър на Грийнсбъро, Северна Каролина, където е довел солисти като Еманюел Акс, Йефим Бронфман, Гарик Олсон и Пинкас Цукерман. Предишни позиции на артистично ръководство включват Orquesta Sinfónica de Castilla y Leon (резидентен артист, 2006-2009 г.), Руския държавен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“ (главен гост-диригент, 2002-2005 г.) и оркестъра на Ълстър (главен диригент и Художествен съветник, 1996-2001).

През 2019 г. той отпразнува издаването на диск с рецитал на лейбъла Melodia, записан с победителя в конкурса „Чайковски“ Лукас Гениушас – с програма, създадена като почит към легендарното дуо Фриц Крайслер и Сергей Рахманинов. Прочутата му кариера като цигулар е документирана в обширна дискография от повече от 40 записа, отразяваща впечатляващата широта на неговия репертоар. Неговите сътрудници в звукозаписите до момента включват оркестри като Лондонския симфоничен оркестър, Филхармония и Кралския оркестър Консертгебау, работещи с такива легендарни маестро като сър Колин Дейвис, Марис Янсънс, сър Невил Маринър и Йехуди Менухин. Като солист той е свирил с водещи световни оркестри – включително Берлинската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Кливланд, Лос Анджелис филхармония, Лайпциг Гевандхаус, Нюйоркската филхармония, NHK Symphony и Филаделфия, наред с други.
 
Като се има предвид несравнимата му способност да превръща всеки проект в дългоочаквано артистично събитие, Ситковецки е поканен да създава, развива и ръководи редица фестивали, включително Музикалния фестивал в Корсхолм, Финландия (1983-1993 и 2002), Музикален фестивал „Сиатъл Интернешънъл“ (1992-1997), Пътят на музиката на коприната, Азербайджан (1999) и Фестивалът дел Соле, Тоскана (2003-2006). По време на мандата си на фестивала в Корсхолм, той е бил домакин на Алфред Шнитке, Кшищоф Пендерецки и Родион Шчедрин като резидентен композитор, свири с такива светила като Марта Аргерич, Владимир Ашкенази, Евгений Кисин, Миша Майски и др.
Ключови думи: