Владимир Стоянов блести на Фестивала „Верди

Владимир Стоянов блести на Фестивала „Верди" в Парма 2022

Българският баритон

Името на Владимир Стоянов грее в афиша на тазгодишното издание на Фестивала „Верди" в Парма. Изявеният български оперен певец ще изиграе главната роля в операта „Симон Боканегра" от Верди. Той ще си партнира на сцената с Роберта Мантеня, Пиеро Прети и Рикардо Дзанелато. Режисурата е дело на Валентина Караско, а на диригентския пулт ще се качи Рикардо Фрица.

Вердиевият репертоар заема основно място в кариерата на прочутия наш баритон Владимир Стоянов, което го прави един от най-търсените интерпретатори на великия италиански оперен композитор. Неслучайно през 2020г. той бе удостоен с приза „Рицар на Верди", присъждан от „Клуба на 27-те творци", които допринасят за разпространението на творчеството на гениалния маестро по света. 

Припомняме ви, че възпитаникът на Никола Гюзелев  дебютира в операта „Двамата фоскари" в Парма през 2019г., а година по-късно участва в концертно изпълнение на операта "Ернани", съпроводен от Оркестър Тосканини под диригентството на Микеле Мариоти. Изявите на Владимир Стоянов на сцената на Фестивала „Верди" също не са рядкост, като още през 2011г. той се превъплъти в образа на Ренато от операта „Бал с маски". 

Останалите две оперни постановки във фестивалната програма за 2022г. са „Трубадур" и „Силата на съдбата", като второто заглавие ще бъде дирижирано от Роберто Абадо. „Четири свещени пиеси" ще прозвучат под палката на Даниеле Гати, а Реквием от Верди ще дирижира Микеле Мариоти. Фестивалът „Верди" в Парма ще се проведе през септември и октомври 2022г.

Ключови думи: