Владимир Юровски получи Златен медал на Кралското филхармонично дружество

Владимир Юровски получи Златен медал на Кралското филхармонично дружество

След 15 години начело на Лондонската филхармония

Владимир Юровски бе удостоен със Златен медал на Кралското филхармонично дружество, след 15 години като главен диригент на Лондонската филхармония, където работи от 2007 г., а от 2003 г. е бил главен гост-диригент. Той бе начело на Оркестъра от Епохата на Просвещението, а от 2001-13 г. бе избран за музикален директор на Операта в Глайндбърн. Докато се завърне във Великобритания за предстоящи участия с Лондонската филхармония, тази есен той поема ролята на генерален музикален директор на Баварската щатсопер.

Това е 150-тия Златен медал на Кралското филхармонично дружество, който се връчва за първи път през 1871 г. като признание за изключително музикално майсторство по целия свят. Медалът носи лика на Бетовен, като по този начин отбелязва близките взаимоотношения между композитора и организацията, която му е поръчала написването на Деветата симфония.

Носителите на отличието се предлагат от Управителния и Консултативния съвети на Кралското филхармонично дружество, а изборът се извършва ежегодно от членовете на музикалната общност. Сред наградените са били Йоханес Брамс, Едуард Елгар, Игор Стравински, Ленард Бърнстейн, Джон Барбироли, а в последно време - Джеси Норман, Даниел Баренбойм, сър Антонио Папано, сър Саймън Ратъл, Джанет Бейкър и Мицуко Учида. През ноември 2020г. композиторът Джон Уилямс стана последният удостоен с приза.

Ключови думи: