Владимир Юровски подкрепи екоактивисти, като прекъсна концерт в Швейцария
Снимка: Facebook- Peter Fischli / Lucerne Festival

Владимир Юровски подкрепи екоактивисти, като прекъсна концерт в Швейцария

Диригентът изрази солидарността си

Диригентът Владимир Юровски показа своята солидарност и загриженост за риска от настоящите изменения в климата, от които страда целия свят. Това се случи по средата на концерта в рамките на Фестивала в Люцерн, Швейцария.

Баварският държавен оркестър изпълняваше Четвъртата симфония на Брукнер с Юровски на подиума. Двама екоактивисти от Renovate Switzerland прекъснаха изпълнението, като излязоха на сцената и залепиха ръцете си за подиума. Изправен пред виковете и освиркванията от публиката, диригентът поиска от публиката да бъдат чути призивите им, като впоследствие ще продължи с изпълнението до края на програмата. Ако не им бъде позволено, той увери ценителите на класическия звук, че сам ще напусне концерта.След като се ръкува с младите хора, същите успяха да предупредят за необратимия път по който вървим като общество в отношението си към планетата.

Въпреки това директорът на фестивала Михаел Хефлигер предпочете да излезе с изявление, което гласи: „Много съжаляваме, че вчерашният концерт беше неочаквано прекъснат от двама активисти за климата от Renovate Switzerland. Като цяло подкрепяме защитата на проблемите на околната среда. Въпреки това, ние изобщо не съчувстваме на начина, по който двамата активисти се държаха снощи. Те смутиха както нашата публика, така и артистите. Диригентът Владимир Юровски реагира спокойно и много градивно и даде възможност на активистите да се изкажат за кратко. За да се избегне ескалация на напрежението, те не бяха изведени насила от залата. По този начин само след четири минути стана възможно продължението на концерта."

Припомняме ви, че с този концерт Баварският държавен оркестър празнува своята 500 годишнина, което го прави един от най-старите ансамбли в света. По време на фестивала Владимир Юровски дирижира творби от Вагнер и Брукнер, както и Концерта за пиано от Шуман със солист Йефим Бронфман.

Ключови думи: