Виртуозният пианист Олег Майзенберг с концерт на 1 юли в зала „България

Виртуозният пианист Олег Майзенберг с концерт на 1 юли в зала „България"

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Олег Майзенберг в превод на Ангелина Александрова в звуковия файл под снимката!

На 1 юли 2021г. от 19.00ч. големият пианист Олег Майзенберг ще се срещне с българската публика в зала „България". Заедно с националния оркестър той ще представи виртуозната „Рапсодия по тема от Паганини" на Рахманинов. Диригент на вечерта е Олег Пташников, а в програмата е включена и Симфония №1 на Чайковски.

Признат в целия свят Олег Майзенберг е сред онези пианисти, чиито гастроли преминават с неизменен успех. В творческата му биография са записани оркестри като Израелската филхармония, Филаделфийския симфоничен оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Виенския симфоничен оркестър, Берлинската филхармония и др. под диригентската палка на Кристоф фон Дохнани, Зубин Мета, Ойген Орманди, Херберт Бломстед, Станислав Скровачевски, Нееме Ярви, Рафаел Фрюбек де Бургос, Жорж Претр, Мишел Пласон, Владимир Федосеев, Еса-Пека Салонен. Често е солист на камерни оркестри като Камерния оркестър „Орфей" - Ню Йорк, Камерния оркестър на Европа, Виенски виртуози (членове на Виенската филхармония), Кремерата Балтика,  Немски камерен филхармоничен оркестър  - Бремен, Литовски камерен оркестър и др. Сътрудничеството му с цигуларя Гидон Кремер, започнало от младежките им години в Русия, продължава и до днес. Олег Майзенберг се изявява на най-известните музикални фестивали в Залцбург, Виена, Локенхаус, Люцерн, Берлин, Флоренция, Единбург, на Клавирния фестивал в Рур, фестивала „Святослав Рихтер" в Москва и др.

Уникално събитие в кариерата на пианиста е неговата поредица от 12 рецитала в Концертхаус - Виена през сезона 1994/95, в която всеки концерт е посветен на различен композитор. Майзенберг е почетен член на обществото на Концертхаус - Виена (1995) и Кавалер на Австрийския почетен Кръст „За наука и изкуство" I степен (2005) - най-престижната австрийска награда за изключителни заслуги към културата на страната.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.

 

 

 

Ключови думи: