Виолончелистката Юлия Хаген ще дебютира в зала

Виолончелистката Юлия Хаген ще дебютира в зала "България" на 11 май

На 11 май 2023г. от 19.00ч. в зала "България"

На 11 май 2023г. от 19.00ч. в зала "България" младата виолончелистка Юлия Хаген ще представи Концерт за виолончело и оркестър №1 от Дмитрий Шостакович в съпровод на Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров.

В програмата ще прозвучат и "Половецки танци" из операта "Княз Игор" от Александър Бородин, както и световна премиера „Икар”  от Ценко Минкин.
 
Естественост и топлина, жизненост и смелост за поемане на рискове: това са качества, които критиците изтъкват, когато се става дума за концертите на Юлия Хаген. Младата виолончелистка от Залцбург, родена в музикално семейство, е еднакво убедителна като солистка на оркестър, в рецитали с пиано или в колаборации с други музиканти за изпълнение на камерна музика. 27-годишната виолончелистка, която сега живее във Виена, съчетава техническо майсторство с високи артистични стандарти и директен комуникативен подход към създаването на музика.

Акцентите от сезон 2022/23 г. включват концерти на Юлия Хаген със Симфоничния оркестър на град Бирмингам под ръководството на Мирга Гражините-Тила с Втория концерт за виолончело на Шостакович в Концертгебау - Амстердам, изпълнения на Концерта за виолончело на Дворжак със Симфоничния оркестър на Виенското радио, Orchestra della Svizzera italiana и Пражкия симфоничен оркестър, както и участия с Копенхагенската филхармония, Брукнер оркестър Линц и Софийската филхармония. Освен това тя ще направи своя северноамерикански дебют със Симфоничния оркестър на Ванкувър. Като част от Ouverture spirituelle тя ще изпълни и „Canticle of the Sun“ на София Губайдулина на Залцбургския фестивал през 2023 г.

Юлия си сътрудничи редовно с братята Капюсон. Рено Капюсон е диригент и солист на цигулка на Orchester de Chambre Nouvelle-Aquitaine на турне на Тройния концерт на Бетовен; тя се среща с Готие на концерти с неговия ансамбъл „Капучели” в Дортмунд и Женева.

Сред многобройните й камерни дейности са трио концерти с Игор Левит и Йохан Дален, в лондонската Уигмор Хол и в Heidelberger Frühling, изпълнения с Quatuor Arod и Hagen Quartet и турне в Япония в дуо за виолончело с Клеменс Хаген. Младата виолончелистка прави по-дълъг престой във Festspielfrühling Rügen, фестивала за камерна музика в Екс ан Прованс, фестивала Risør, както и във фестивала Rosendal на Leif Ove Andsnes в Норвегия.
 
Юлия Хаген започва да свири на виолончело на петгодишна възраст. Нейното обучение при Енрико Бронзи в Залцбург и Райнхард Лацко във Виена е последвано от години на формиране във виенския клас на Хайнрих Шиф от 2013 до 2015 г. и накрая от обучение при Йенс Петер Майнц в Университета по изкуствата в Берлин. Като стипендиант на Академия Кронберг, Хаген учи при Волфганг Емануел Шмид до 2022 г. Тя е носител на награда от Международния конкурс за виолончело в Лицен и Конкурса за виолончело Мацакурати и е удостоена с наградата за култура Hajek-Boss-Wagner и наградата Nicolas Firmenich на Академията на фестивала Вербие като най-добър млад виолончелист, наред с други награди.

Юлия Хаген свири на инструмент от Франческо Руджиери (Кремона, 1684 г.).
 
Ключови думи: