Виолончелистът Николай Коларов се завръща на българска сцена с Ансамбъл Балканикус

Виолончелистът Николай Коларов се завръща на българска сцена с Ансамбъл Балканикус

30 май от 19.00ч. в Камерна зала "България"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с виолончелиста Николай Коларов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 30 май от 19.00ч. в Камерна зала "България" в рамките на 54-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" ще гостува Balkanicus Ensemble /Ансамбъл Балканикус/. Програмата, която ще изпълнят музикантите, включва:

Васил Казанджиев (b.1934) България – Носталгия за виолончело и маримба (2020)

Васил Казанджиев (b.1934) България – Трио Соната– В памет на Лазар Николов, за кларинет, виолончело и пиано (2007)

Дориан Чене (b.1980) Албания – Гледни Точки III за кларинет и пиано (2016)

Патрик О'Кийф (b.1965) САЩ – Тих сняг II за кларинет, виолончело, пиано и ударни инструменти (2022)

Карл Шимел (b.1975) САЩ – Човек Прекъсвач за кларинет, виолончело, пиано и ударни инструменти (2003)

Снимка: Sofia music weeks 2023

Ансамбъл Балканикус от Минеаполис, щата Минесота, в състав Николай Коларов (виолончело), Джил Доу (пиано), Патрик О‘Кийф (кларинет) и Фернандо Меза (ударни), ще представи на българската публика програма от световни и български премиери на камерни произведения от американски и балкански композитори.

Творбите са от Карл Шимел (САЩ), Патрик О‘Кийф (САЩ), Васил Казанджиев (България) и Дориан Чене (Албания). Ансамбълът води началото си от 2003 година, когато българският виолончелист Николай Коларов започва серия концерти от балканска камерна музика, които да представят тази непозната на американската публика страна от балканските култури.

 

Патрик участва още от първия концерт, а Джил и Фернандо са в Ансамбъл Балканикус през последното десетилетие. В годината на двадесет годишнината си, Балканикус ще представи деветнадесетият и двадесетият концерт на серията.

Преди десет години Балканикус прераства в Институт за Балканско Изкуство Култура и История (BIBACH), който организира освен камерните концерти, фолклорни фестивали, лекции и изложби. Това е първо гостуване на Ансамбъл Балканикус в България.

От 2010г. виолончелистът Николай Коларов води и седмично радиопредаване за балканска музика в KFAI, Минесота. 

Ключови думи: