Вилиана Вълчева и Станислава Стойкова от Берлинския камерен ансамбъл „Knobelsdorff“ правят матине във Варна

Вилиана Вълчева и Станислава Стойкова от Берлинския камерен ансамбъл „Knobelsdorff“ правят матине във Варна

13 април, 11.00, Основна сцена, Държавна опера Варна

Камерният концерт „Накъде?“ на 13 април, 11.00, Държавна опера Варна, за първи път ще срещне публиката с ансамбъл „Knobelsdorff“. Ще звучат избрани песни на най-големия лирик на Романтизма Франц Шуберт, сред тях “Wohin” (Накъде), “Am See” (Край езерото), “Gretchen am Spinnrad” (Гретхен на чекръка“), както и известния клавирен квинтет “Die Forelle” (Пъстървата). Творчеството на Йохан Хумел ще бъде представено с Клавирен квинтет в ми бемол, оп. 87.

Берлинският ансамбъл „Knobelsdorff“, съставен от музиканти на Staatskapelle Berlin, се изявява предимно в Staatsoper „Unter den Linden”, но изнася концерти и на други места. Ансамбълът издирва и интерпретира малко познати триа, квартети, квинтети и дори секстети за струнни инструменти. Акцентът е върху камерната музика със струнни инструменти и пиано, но в репертоара на формацията присъстват и смесени състави от струнни и духови инструменти, както и произведения със солисти. На варненска сцена ще свирят Вилиана Вълчева – пиано, Петра Швайгер – цигулка; Станислава Стойкова – виола; Джонатан Вайгле – виолончело; Алф Мозер – контрабас.

Вилиана Вълчева, която публиката познава и като диригент, споделя: „Концертът Хумел-Шуберт е много емблематичен за мен. Това е и първият проект, който направих с изключителните музиканти от Staatskapelle Berlin. Вече сме го изпълнявали както в Staatsoper Berlin, така и на летния фестивал в Братислава, където гостуват имена като Роландо Виязон , Хосе Кура и още много звездни оперни творци. „Накъде?“, или „Wohin“, е една от песните на Шуберт от песенния му цикъл „Хубавата мелничарка”. Избрали сме я за заглавие и на концерта, в който преобладава творчеството на Шуберт, в комбинация с класическия клавирен квинтет на Непомук Хумел. Благодаря на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, която ни покани да изнесем този концерт и в Държавна опера Варна. Очаквам събитието с нетърпение, защото в този състав ще свирим за първи път в България, а и аз, и виолистката Станислава Стойкова, която също е част от състава на Staatskapelle Berlin, сме варненки и възпитанички на Варненското музикално училище “Добри Христов“.

В матинето на 13 април, 11.00, Основна сцена, с водеща актрисата от Варненския драматичен театър Биляна Стоева, участва също сопраното Мария Павлова. Тя ще изпълни пет Шубертови песни, от които любима ѝ е „Гретхен на чекръка“, една прекрасна творба, музикално и текстово наситена с типичните романтични трепети на героинята от знаковото произведение „Фауст“ на Йохан Волфганг Гьоте. „За мен камерната музика е една друга вселена, която с по-различното си звучене обогатява всеки певец“, споделя по повод концерта солистката на Държавна опера Варна.

Ключови думи: