Вилиана Вълчева дебютира на пулта на Софийската филхармония

Вилиана Вълчева дебютира на пулта на Софийската филхармония

На 27 януари в концерта със солист Георги Черкин

На 27 януари - рождения ден на Волфганг Амадеус Моцарт, от 19.00ч. в зала „България“ Софийската филхармония празнува гения в компанията на виртуозния пианист Георги Черкин и Вилиана Вълчева. Програмата на вечерта включва някои от най-популярните Моцартови творби: Увертюра към операта "Отвличане от сарая", Концерт за пиано и оркестър №21 и Симфония №35 „Хафнер“.

Поради заболяване на маестро Кристиан Мандеал концертът на 27 януари ще бъде под диригентството на Вилиана Вълчева, която ще направи своя дебют с Националния ни оркестър. Тя завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ - Варна със специалност пиано. Тя е лауреат на национални и международни клавирни конкурси. Продължава висшето си образование в Швейцария във Висшето училище по изкуствата /Hochschule der Künste/ в Берн, след това в Музикалната консерватория в Нюшател, където учи камерна музика и оперно корепетиране. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в университета за музика в Люцерн в класа на проф.Ралф Вайкерт, дългогодишен главен диригент на Цюрихската опера.

Вилиана Вълчева изучава музикология в университета в Берн.Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес (Испания). Тя е активен участник - диригент в Берлинския форум "Das Kritische Orchester", сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, като Берлинска филхармония, Мюнхеска филхармония, симфоничния оркестър на Баварското радио, Щатскапеле Дрезден.

През 2013 година Вилиана Вълчева започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана за три творчески сезона. Същата година, след конкурс, печели и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи.

През 2014 година е поканена за щатен диригент във Варненската опера, където подготвя и представя много нови постановки – като „Андре Шение“ от У.Джордано, „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа, „Норма“ от Белини, „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, „Дон Жуан“ от Моцарт и др.

През януари 2018 година дебютира на сцената на театър „Франческо Чилеа“ в Реджо Калабрия с „Реквием“ от Джузепе Верди, а по-късно същата година поставя операта „Норма“ от Белини с огромен успех. Дирижира успешно в Държавната опера - Пловдив, Биел/Солотурн(Швейцария), тя е и част от ансамбъл “Кнобелсдорф” при Щаатскапеле Берлин. От 2021 година Вилиана Вълчева е щатен диригент и в Държавна опера - Русе.

Билети - на касата на зала "България" и в Eventim.

Ключови думи: