Виктория Василенко ще си партнира с американското сопрано Елизабет Поуп в София

Виктория Василенко ще си партнира с американското сопрано Елизабет Поуп в София

Талантливата пианистка се подготвя за концерти на Лаго ди Комо, Италия

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с пианистката Виктория Василенко - за предстоящия концерт, за третия конкурс и академия за пианисти „ProPiano” и за предстоящите проекти на организацията й, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
На 2 юли 2024г. от 19.00ч. в зала "България" американското сопрано Елизабет Поуп и пианистката Виктория Василенко ще изнесат рецитала "Свободата на песента". Той ще се проведе в рамките на 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Билети ще откриете на касата на зала "България" и в електронната мрежа.
 
В програмата очаквайте: 
С. Рахманинов - "Баркарола" оп. 10 No 3
(Виктория Василенко)
Р. Леонкавало - "Qual fiamma vea nel guardo" из операта "Палячи"
(Елизабет Поуп, Виктория Василенко)
Дж. Пучини - "Quando m'en vo'" из операта "Бохеми"
(Елизабет Поуп, Виктория Василенко)
А. Бойто - "L'altra notte in fondo al mare" из операта "Мефистофел"
(Елизабет Поуп, Виктория Василенко)
П. И. Чайковски - "Баркарола" (Юни) из "Годишни времена"
(Виктория Василенко)
A. Вивалди - "Armatae face et anguibus" из ораторията "Юдит"
(Елизабет Поуп, Виктория Василенко)
М. де Фая - Седем популярни испански песни
(Елизабет Поуп, Виктория Василенко)
Л. Денев - "Момиче от стомана" и "Планински цветя"
(Елизабет Поуп, Виктория Василенко)
Е. Вила-Лобос - "Bachianas Brasileiras" no 5 (аранж. Елизабет Поуп)
Изпълняват: Виктория Василенко, Елизабет Поуп, Виктор Трайков (виолончело) и Тео Николов (китара)
 
 
Виктория Василенко завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова. Получава бакалавърска степен към факултет „Музика“ на Нов български университет. Паралелно с това завършва Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид при проф. Дмитрий Башкиров и Клавирната академия „Лаго ди Комо“ в Италия. През 2019 завършва магистърска степен в Музикалната академия в Брюксел при проф. Боян Воденичаров. През 2021 прави специализация в Музикалния колеж „Кралица Елизабет“ – Ватерло (Белгия) в класа на проф. Луи Лорти и Аведис Коюмджиан.

Тя е лауреат на много национални и международни конкурси. Носител е на I награда на Международния конкурс „Джордже Енеску“  в Букурещ (Румъния), победител е на Клавирния конкурс-фестивал „Музикални четвъртъци“ в Женева (Швейцария).

От 2020 е хоноруван преподавател в клавирна катедра към Инструменталния факултет  на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През 2021 получава научната и образователна степен  „Доктор по музикознание и музикално изкуство“ с първия по мащабност труд на тема „Клавирните транскрипции по балети от руски композитори на Михаил Плетньов – аспекти на интерпретацията“. От юли 2019 е гост-преподавател по пиано и камерна музика на Лятната музикална академия и фестивал „Музика Мунди“ във Ватерло, Белгия. Води майсторски класове по пиано в НУМТИ „Добрин Петков“ като част от Международния музикален фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив (2017), в Музикалната консерватория в Клуж – Румъния в рамките на фестивала „Джордже Енеску“ (2020), в Музикалната консерватория в Юрмала, Латвия (2021).

Виктория Василенко е носител на „Кристална лира“ за млад изпълнител на СБМТД за концертните сезони 2007-2008 и 2011-2012. Номинирана е от слушателите на Българското национално радио за „Млад музикант на годината” през 2009. През същата година става лауреат на Голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ за върхови постижения в областта на изкуствата. Носител е на наградата „Златен век“ за млад музикант с принос към културата и изкуството в България. През 2020 е удостоена със „Златно перо“ на Министерство на културата и Класик ФМ радио. Тя е първият Кавалер на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука на дарителски фонд „13 века България“ през 2021.

Концертира на прочути концертни сцени като: BOZAR, Flagey, Chateau du Lac, Ghent Opera House, Piano‘s Maene (Белгия), Alte Oper (Франкфурт), Auditorio Nacional (Мадрид) и Palau de Musica (Барселона), Atheneum (Букурещ), Teatro de la Maestranza (Севиля), NYUAD Art center (Абу-Даби) и др. Като солист е гастролирала с Брюкселски камерен оркестър, Валонски камерен оркестър, Кралски филхармоничен оркестър на Севиля, Камерен оркестър на Линкълнууд (САЩ), Кралски филхармоничен оркестър на Ливърпул, Филхармоничен оркестър „Джордже Енеску“ и др. Също със Симфоничен оркестър на Биел (Швейцария), с който през 2020 записва компактдиск (издаден от „Fuga Libera”) за проекта „Mozart double concertos“ съвместно с Луи Лорти.

Свири с прочути артисти като квартет Belcea, Огюстен Дюме, Александр Рам, Жером Перно и др. Част е от мащабния проект „Лудвиг ван Бетовен/Ференц Лист симфонии за соло пиано“ („Ruhr” Klavierfestival, Germany; AMIATA Piano festival, Toscana; Dresden Festival etc.), представляващ маратон на всички Бетовенови симфонии в изпълнение на пианисти със световни международни кариери. През 2022г. става част от организацията и президент на журито на първия конкурс и академия за пианисти „ProPiano” в Санто Доминго, Доминиканска република.

През 2024г. нейното сдружение „Василенко Арт“ организира първият художествено-образователен проект „Клавирно майсторство и перспективи“. Между 1-5 април 2024 г. в залите на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ се осъществи гостуване на младия българския пианист с впечатляваща световна кариера- Емануил Иванов, който за първи път направи майсторски клас по пиано в столицата ни. Форумът бе насочен изцяло към български пианисти със сериозна професионална заявка, обучаващи се в страната.

Ключови думи: