Показват костюми на Виктория де лос Анхелес в Ню Йорк

Показват костюми на Виктория де лос Анхелес в Ню Йорк

Виктория де лос Анхелес

Съвпадайки с представленията на Мадам Бътерфлай, които излизат на сцената и за да отпразнуват стогодишнината от нейното раждане, Метрополитън опера в Ню Йорк в момента излага няколко костюма на сопраното Виктория де лос Анхелес.

Това са пет рокли и някои аксесоари, които каталунската певица е обличала в продукции в Ню Йорк на оперите "Сватбата на Фигаро" (1951), "Фауст" (1951), "Манон" (1954) и "Мадам Бътерфлай" (1955). Роклите принадлежат на Фондация "Виктория де лос Анхелес", а изложбата се осъществява с подкрепата на Института "Рамон Люл", Министерството на културата на Област Каталуния и Министерството на културата на Испания.

Освен това от 1 март 2024г. Институтът Сервантес в Ню Йорк е домакин на изложбата „Това вечно възхищение“, посветена на живота и приятелството на Виктория де лос Анхелес с пианистката Алисия де Лароча, по повод стогодишнината на двете творчески личности. Експозицията бе открита с рецитал на Мерседес Ганседо и пианиста Михал Биел, който гостува наскоро в България с Якуб Юзеф Орлински.

Ключови думи: