Виенската филхармония ще озвучи
Снимка: Ken-Cheung

Виенската филхармония ще озвучи "Саграда фамилия" в Барселона

На 18 септември 2021г.

Пътуващите концерти на Виенската филхармония я отвеждат в базиликата "Саграда фамилия" в Барселона, която е и най-известното творение на Антонио Гауди. Там на 18 септември 2021г. ще прозвучи четвъртата симфония на австрийския композитор Антон Брукнер. Концертът ще бъде под диригентската палка на маестро Кристиан Тилеман. Това ще бъде първият концерт на Виенската филхармония в испанската базилика, съобщават от „Ойроком-ПР София“ - Бюро за международни връзки на Община Виена в София.

Четвъртата  симфония, известна още като "Романтичната",  е едно от най-добрите творения на Брукнер. Замисълът за нея възниква през 1873 година, по време на работата на композитора над предшестващия симфоничен цикъл. Именно тогава се появяват отделни ескизи от произведението, но самото създаване на симфонията продължава доста дълго. Премиерата й е на 20 февруари 1881 във Виена в изпълнение на Виенската филхармония под палката на Ханс Рихтер.

Снимка: J.C. Sagrada Familia

Почти по същото време, през 1882 година, започва и строежът на "Саграда Фамилия". Базиликата е една от най -известните сгради на испанския архитект Антонио Гауди. До смъртта си през 1926 г. Гауди участва активно в строителните работи, които продължават и до днес. Очаква се тя да бъде завършена окончателно през 2026 г. За Виенската филхармония архитектурният шедьовър на Антонио Гауди е много повече от изключително красива сцена. Базиликата, с великолепните си фасади, архитектурата, обмислена до най -малките детайли и завладяващата игра на светлината в интериора на църквата, ще се превърне в активен участник в концерта. Акустиката в катедралата е много специално предизвикателство, пред което ще се изправят музикантите.

Програмата ще бъде открита със световната премиера на композицията „Elysium“ на съвременния канадски композитор и диригент Сами Муса.

Концертът ще бъде предаван по цял свят

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) има многогодишен договор с Виенската филхармония за производството и излъчването на три класически концерта на година, който включва Новогодишния концерт в концертната зала на Музикферайн и "Концерт в лятна нощ" в парка на двореца Шьонбрун. Третият концерт, който ще бъде записан и излъчен през следващите месеци, е именно концертът в "Саграда Фамилия". А първите излъчвания можете да гледате по следните телевизии:

3SAT: събота, 18.9.2021 в 21.15

TVE La2: събота, 18.9. в 21.25

ORF 2: неделя, 19.9.2021 в 10.05

Ключови думи: