Виенската филхармония отбелязва Годината на Брукнер със записи на всичките му симфонии

Виенската филхармония отбелязва Годината на Брукнер със записи на всичките му симфонии

Диригент е Кристиан Тилеман

Годината на Брукнер наближава (през 2024 г. се честват 200 години от рождението на композитора), така че оркестри, звукозаписни компании и програматори на фестивали вече са се захванали за работа, за да не бъдат неподготвени за подобно събитие. Такъв е случаят със Sony Classical, която обяви пускането на пълния симфоничен цикъл на Брукнер с Виенската филхармония под палката на Кристиан Тилеман на CD и в дигитални формати.

Изданието, което съдържа 11-те симфонии на австрийския композитор, бе представено в Залцбург по време на гостуването на Виенските филхармоници и Тилеман. Това е първият път, когато Виенската филхармония записва всички симфонии на Брукнер под ръководството на един диригент. Кутията, с деветте номерирани симфонии на композитора, заедно с неговата двойна нулева симфония (Double Zero) и неговата нулева симфония, се състои от 11 компактдиска и брошура от 172 страници с подробни бележки за всяко от произведенията.

Виенската филхармония поддържа специална връзка и близост с музиката на Брукнер, като изпълнява премиерно четири от неговите симфонии. Първата от тях е Симфония № 2 през 1873 г. През 1892 г. премиерата на Симфония № 8 под ръководството на Ханс Рихтер дава на композитора един от малкото му триумфи.

Снимка: brucknerhaus.at

„Моето сътрудничество с Виенската филхармония е изключително обогатяващо и хармонично не само от артистична гледна точка, но и на човешко ниво. Чувствам се особено комфортно с този оркестър и мога само да им благодаря за невероятното преживяване да работим заедно. Фактът, че успяхме да изпълним заедно всички симфонии на Брукнер, е особена радост за мен, както и фактът, че съвсем неочаквано имах честта да бъда първият диригент, който записва всички симфонии на Брукнер с този оркестър”, коментира Кристиан Тилеман.

Директорът на Виенската филхармония Даниел Фрошауер каза: „С този запис Виенският филхармоничен оркестър почита обширното симфонично наследство на Антон Брукнер. Малко оркестри могат да се похвалят, че са били толкова тясно свързани с Брукнер за толкова дълъг период от време, обща история, поддържана от високото уважение на композитора към оркестъра и която е оставила значителна следа в музикалната култура. Двеста годишнината ни предлага добра възможност да възродим нашата традиция с Брукнер и за първи път в историята на нашия оркестър да представим пълен запис на единадесетте симфонии на композитора под ръководството на един и същи диригент. Ние си сътрудничим с Кристиан Тилеман от дълго време в близък артистичен съюз и приятелство.“

Ключови думи: