Виена изработи специален десерт за Годината на Йохан Щраус-син

Виена изработи специален десерт за Годината на Йохан Щраус-син

Честванията започват през 2025г.

Тази година австрийската столица отбелязва 200 години от рождението на Антон Брукнер и 150 години от рождението на Арнолд Шьонберг. Наскоро бе представена и следващата 2025 година, която ще бъде Година на Йохан Щраус-син, съобщават от Община Виена - Международни офиси - София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. Така австрийската столица ще отбележи 200-годишината от рождението му, като честванията ще се проведат през октомври догодина.

Снимка: (c) D. Hemrich

Неговият валс "На хубавия син Дунав" е обявен за неофициалния химн на Австрия, а във Виена това произведение е известно просто с името Дунавски валс. Виена просто нямаше да е Виена, ако в юбилейната година не бъде включен и специален сладкиш. Той неслучайно се нарича Дунавски вълни (Donauwelle). Изработени са и малки "златни" фигурки, които предоставят алтернатива на желаещите да си направят снимка при паметника на великия Щраус.

Подробности за програмата на Годината на Щраус още не са известни. Засега е известно, че са планирани 60 проекта, които ще се проведат на 30 различни места в града.

Ключови думи: