Веско Ешкенази се завръща в България с програмата “В света на музиката”

Веско Ешкенази се завръща в България с програмата “В света на музиката”

Веско Ешкенази се завръща в България с програмата “В света на музиката”. Вече са ясни датите на гостуванията му в цялата страна. Концертите са в съпровод на Плевенската филхармония. Партньори на Веско на сцената ще бъдат акордеонистката Вероника Тодорова и композитора, аранжор и диригент Георги Милтиядов.

Поредицата концерти е следната: 11.03- Димитровград, 12.03-Пазарджик, 14.03-Габрово, 18 Март-София, зала България и 20.03-Ловеч.

Билети на касите на театрите в града и в Ивентим. 

 

Веско Панталеев-Ешкенази , концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999, е роден през 1970 в музикантско семейство. Отрано изявява своята дарба и още на 11 години става концертмайстор на Младежката филхармония „Пионер” под ръководството на проф. Влади Симеонов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класовете на Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. През 1990 заминава за Лондон, където завършва магистърска програма за солови изпълнители при проф. Ифра Нийман в Училището за музика и драма „Гилдхол”.

Лауреат е на Международния цигулков конкурс „Виенявски” в Познан, Китайския международен конкурс в Пекин и конкурса „Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата „Музикант на годината” за 2010 на Българското национално радио.

Концертира из Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай, участва във фестивали като „Мидем“ в Кан, в Монпелие, Атлантик, Нант и Реймс във Франция, Новогодишния музикален фестивал в София, „Варненско лято” и „Аполония”. Свири като солист с Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Нидерландската филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин и др.

Като концертмайстор е работил редом с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юрий Башмет, Мстислав Ростропович, под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, Рикардо Шайи, Курт Мазур, сър Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Сейджи Озава и Емил Чакъров.

Сред най-забележителните му изпълнения, като солист на Кралския Концертгебау оркестър, са Концерт за цигулка в ла мажор от Моцарт с Марис Янсонс, Концерт за цигулка от Дворжак със сър Колин Дейвис, Концерт за цигулка от Барбър с Яп ван Зведен, Концерт за цигулка в сол минор от Брух с Анкуш Кумар Бахл (заменил Курт Мазур), цигулковия концерт на Шимановски. През 2009 заедно с брат си, диригента Мартин Пантелеев, изпълнява Концерта за цигулка от Дворжак с Orkest van het Oosten, Концерт в ла мажор от Моцарт с Камерния Концертгебау оркестър и др. Същата година двамата братя гастролират успешно с този оркестър в София и Истанбул. Заедно със Софийска филхармония открива сезон 2011/2012 с концерт на открито в София, привличайки извънредно многолюдна публика. През същия сезон е резидентен артист в зала „България” с четири рецитала и изпълнение на Концерт за цигулка от Брух със Софийската филхармония. А през 2022 е нейн солист в концерта на Менделсон под диригентството на Найден Тодоров при гостуването й в Загреб.

Веско Ешкенази редовно прави записи за „Pentatone Classics”, които получават най-високите оценки на критиката. „Веско Ешкенази пише история  със своя нов супер-запис за „Pentatone Classics” на цигулковите концерти от Моцарт и Менделсон“ – отбелязва списание „Luister”. Майкъл Либовиц от „Classics Today” пише: „Той подхожда към Моцарт с брилянтност; атакува Шуберт със стабилно фразиране… Неговият мек и добре закръглен тон конкурира всеки друг запис на известен цигулар…“. През 2012 той  реализира запис на всички концерти за цигулка от Бах.

Талантливият цигулар е и изявен камерен музикант. През 1995 с пианиста Людмил Ангелов като сонатно дуо изнасят многобройни концерти в Европа. Особено топло са приети от испанската публика в градовете Хихон, Толедо и Мадрид, където в четири последователни вечери изпълняват всички сонати за цигулка и пиано от Моцарт. Техният албум с руска музика е издаден от „Gega New”, а вторият им албум „Пленителният Джордж Гершуин” – от „Pentatone Classics”. През 2007 музикантите изнасят рецитал в зала „България“, излъчван на живо по БНТ. През 2012/2013 Ешкенази сформира дуо и с пианистката Мариета Петкова.

Веско Ешкенази свири на цигулка „Гуарниери дел Джезу” от 1741, собственост на анонимен спонсор от Нидерландия.

Ключови думи: