Весело и разтоварващо лятно усещане поднася „Дон Паскуале“ от Доницети във Варна

Весело и разтоварващо лятно усещане поднася „Дон Паскуале“ от Доницети във Варна

20 юли, 21.00ч., Премиера на XIV Опера в Летния театър – Варна 2023

На 20 юли от 21.00ч. предстои премиера на операта „Дон Паскуале“ от Доницети във Варна в рамките на XIV Опера в Летния театър – Варна 2023.

Според маестро Светослав Борисов, „„Дон Паскуале“ е оптимистичен и весел остров, на който стъпвам след постановката ми в Германия на „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус, която също е комедийна, но изградена по съсем различен начин творба. Винаги се връщам с удоволствие към шедовъра на Доницети, с който излязохме за пръв път на варненска сцена през 2015 г., а след това го поставих и в Германия. С други думи, сегашната ми среща с „Дон Паскуале“ е среща с много добър приятел".

Маестро Борисов разкрива, че "по принцип правя различни диригентски прочити, ориентирани спрямо режисурата. Режисьор на новата варненска постановка е Сребрина Соколова и с нея, както и с целия екип, се стремим да изградим с модерни изразни средства много жива и съвременна интерпретация, за която несъмнено ще допринесе и неповторимата атмосфера на Летният театър".

Диригентът споделя, че "чудесно работя с великолепните солисти, с някои от които съм приятел още от Музикалното училище във Варна. Всички ни сближи първият „Дон Паскуале“, така че години по-късно, в почти в същия състав, ние продължаваме да сме един отбор от съмишленици, в който всеки внася своя натрупан междувременно професионален опит както в комедийни, така и в драматични жанрове.

Диригентът Светослав Борисов смята, че "всички обичат „Дон Паскуале“ и има защо. Доницети е майстор на белкантото и това блестящо доказва неговата 64-та опера. „Дон Паскуале“ е шедьовър - от брилянтната увертюра през целия забавен сюжет с автентичните и витални образи на симпатичния стар ерген Дон Паскуале, забъркан от Доктор Малатеста и палавата Норина в семейна интрига, от която в крайна сметка всички излизат доволни. Особено ми допадат псевдодраматичните моменти между протагонистите, виртуозно подплатени от композитора с ирония и самоирония. Наред с тях, операта изобилства с бравурни арии и дуети, които избликват като шампанско и придават обаяние и елегантност на творбата. „Дон Паскуале“ е едно весело и разтоварващо лятно усещане, което задължително трябва да бъде споделено. Каня любимата варненска публика на 20 юли в Летния театър". 

 „ДОН ПАСКУАЛЕ“

Опера от Гаетано Доницети

Диригент Светослав Борисов
Режисьор Сребрина Соколова
Сценография Иван Токаджиев
Костюми Елена Иванова
Хореография Надя Димокова
Диригент на хора Надежда Маккюн

Плакат Славяна Иванова

Фотография Росен Донев

Действащи лица и изпълнители:

ДОН ПАСКУАЛЕ – Деян Вачков
НОРИНА – Илина Михайлова
ЕРНЕСТО – Рейналдо Дроз
ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Пламен Димитров
НОТАРИУС – Петър Петров

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна

Ключови думи: