Веселин Стоянов и Софийската филхармония спечелиха сърцата на виенската публика
Снимка: Руди Бежев/Софийска филхармония

Веселин Стоянов и Софийската филхармония спечелиха сърцата на виенската публика

Златна зала на Музикферайн- Виена бе напълно разпродадена

Снощи Софийската филхармония нажежи страстите до червено и накара австрийците да тактуват в неравноделни български размери. В напълно разпродадената Златна зала на Музикферайн българските филхармоници и маестро Найден Тодоров спечелиха близо 1600 нови почитатели. Мощни аплаузи и викове браво ознаменуваха третото гостуване на Националния оркестър в най-престижната зала за класическа музика (второ под ръководството на Найден Тодоров).

Сред публиката бяха директори на няколко от елитните световни музикални агенции, Йоан Холендер – артистичен съветник на Софийската филхармония, бившите посланици на Италия и Австрия в София, генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, австрийски и български музикални критици.

„Бай Ганьо" на Веселин Стоянов беше изненадата на вечерта за разглезената местна публика. Българското произведение предизвика огромен интерес и  още след финала на концерта представители на една от водещите звукозаписни фирми изявиха желание да го запишат с Националния оркестър.

Снимка: Руди Бежев/Софийска филхармония

Български беше и бисът, който филхармониците изпълниха в отговор на дългите аплодисменти от изправената на крака зала. Петко Стайновата „Ръченица" сложи финал на емоционалната вечер и начало на преговорите за следващ гастрол. 

„Какво би станало с България, ако всеки се раздава дори само веднъж годишно така, както го направиха националните филхармоници. Къде ли щяхме да сме в момента..". Това написа в социалната мрежа маестро Найден Тодоров след забележителната музикална проява. Диригентът и директор на Софийската филхармония цитира думите на водещ импресарио: “Вие сте имидж-мейкърите на вашата страна и след този концерт мнозина, които са били в залата, ще искат да я посетят”.

Ключови думи: