Венета Нейнска се включва в инициативата

Венета Нейнска се включва в инициативата "Опознаваме забележителния Димитър Ненов"

23 март, 17.00ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Шумен

Чуйте повече за събитието от интервютата на Георги Митов-Геми с пианистката Венета Нейнска, началника на Държавен архив - Шумен д-р Антония Панева и директора на Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров"в Шумен д-р Росица Добрева, разположени в звуковите файлове под главната снимка!
 
На 23 март 2024г. от 17.00ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в  Шумен ще се проведе инициативата "Опознаваме забележителния Димитър Ненов". Събитието е със свободен вход и е посветено на едно от най-ярките имена в българското музикално изкуство – Димитър Ненов, който, освен изключителен композитор, признат и за един от най-добрите ни пианисти, е не по-малко талантлив архитект и педагог, ярка фигура в обществения живот на България през първата половина на XX в.
 
Проявата включва представяне на документалния филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“, клавирен рецитал на Венета Нейнска, презентация на д-р Антония Панева, началник на Държавен архив – Шумен, и тематична изложба с материали от фондовете на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“.
 
Документалният филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ (18 мин.) е интригуващ разказ за съдбата на бележития ни интелектуалец, представен на фона на музикалните му пиеси в изпълнение на Венета Нейнска. Филмът представя непоказвани досега снимки от личния архив на Димитър Ненов, съхранявани в научния архив на БАН, и единствения достигнал до нас запис в негово изпълнение, който е част от архивния фонд на БНР.
 
 
В клавирния рецитал на Венета Нейнска, освен творби на Димитър Ненов, ще звучат и негови любими произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен.
 
В рамките на събитието за първи път ще бъдат представени творчески материали, писма и снимки на композитора, които са съхранявани в Държавен архив – Шумен и са достигнали до нас от архива на Маринка Каравасилева, сестра на Димитър Ненов, и съпруга й Мирко Каравасилев – и двамата дейни участници в музикалния живот на града.
 
Снимка: Classic FM
 
Гостът на библиотеката – школуваният пианист и изпълнител от световна класа Венета Нейнска, е възпитаник на две от най-престижните консерватории в света – Южнокалифорнийския унивеситет в Лос Анджелис и Училището за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон, където преподаватели са й световноизвестните учители по пиано – съответно Джон Пери и Джоун Хавил. В Лондон пианистката участва и в майсторски класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. На шуменската аудитория Венета Нейнска е позната от концертите си със Симфониета Шумен през изминалите два сезона.
 
Организатори на събитието са Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Държавен архив – Шумен и Радио Jazz FM.
Ключови думи: