Венцеслав Анастасов дебютира в ролята на Княз Игор

Венцеслав Анастасов дебютира в ролята на Княз Игор

Спектакълът е на сцената на Софийската опера и балет

На 4 и 20 февруари 2022г. са премиерните представления на новата трактовка на класическата творба на Бородин „Княз Игор", съобщават от Софийската опера. Спектакълът е посветен на 110-годишнината от рождението на диригента Атанас Маргаритов (1912- 1998), който 11 години е главен диригент на Софийската опера (1964-1975).

Режисьор е акад.Пламен Карталов, а сценографията е на Борис Стойнов. Костюмите са на Светла Калайджиева. Хореографията е на Асен Гаврилов. Диригент на оркестъра е Игор Богданов, а на хора - Виолета Димитрова.

На 4 февруари 2022г. на сцената излизат още Габриела Георгиева, Илия Селиванов, Стефан Владимиров - за първи път в ролята на Галицки, Петър Бучков, Весела Янева, Росен Ненчев, Димитър Станчев, Ветка Петкова, Ангел Антонов, Силвана Пръвчева.

На 20 февруари съставът е Веселин Михайлов, Радостина Николаева, Илия Селиванов, Стефан Владимиров, Ангел Христов, Весела Янева, Росен Ненчев, Димитър Станчев, Ветка Петкова, Ангел Антонов, Силвана Пръвчева.

Новият прочит показва главния герой княз Игор без традиционните клишета и представя пред зрителите различен и силно въздействащ финал, разказват от операта. В музикално-драматичната концепция на Бородин князът не е положителният герой, допълва  акад. Пламен Карталов пред БТА. Той е представен като тщеславен, завистлив, горделив човек, който праща неподготвената си армия на сигурна гибел в името на болните си амбиции. Акад. Карталов поставя „Княз Игор" в Софийската опера през 2009 година. Постановката беше представена в Япония през 2015 г. и се игра с успех в Токио и Нагоя. Представена е и на най-престижния фестивал в Испания - "Сантандер", както и на фестивала в Бигдошч, в Полша.

 Дебют в главната роля ще направи Венцислав Анастасов. Чуйте повече в интервюто на Радостина Узунова с оперния артист, разположено в звуковия файл под главната снимка! Вижте малка част от неговите превъплъщения в различни постановки чрез видеоматериалите тук:

Ключови думи: