Васко Василев ще свири на Айфеловата кула на 26 май
Снимка: Български културен институт в Париж

Васко Василев ще свири на Айфеловата кула на 26 май

Всички местата за концерта му със солистите на "Ковънт Гардън" са изчерпани!

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера „Ковънт гардън“,  ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май т.г., в зала „Густав Ефел“ на Айфеловата кула. Всички местата за концерта бяха изчерпани повече от месец преди проявата.

Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от най-светлите български празници - 24 май и да отпразнуват с музика 20-годишнината от създаването на Българския културен институт в Париж. 

„За мен като артист, едно от най-силните вдъхновения за концерт, безспорно е мястото, локацията, залата, града. Когато получих поканата от г-жа Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, нямах никакво колебание, че ще приема. Остана само да намерим възможна за всички дата.“, сподели Васко Василев.

Четирима от най-добрите солисти в Оркестъра на Кралската опера в Лондон ще свирят заедно с Васко Василев в бутиковата концертна зала на Айфеловата кула, която разкрива и изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица. Това са  Флоранс Гарел (цигулка),  Каору Ямада (цигулка), Матю Кетъл (виола), Гундула Лайтнер (виолончело). В програмата на концерта се включени произведения на Вивалди, Бизе, Брамс, Сарасате, Сен- Санс. За концерта в Париж, българският цигулар ще пристигне от Япония, където има предвидени участия.  

Концертът на Васко Василев и солистите на Кралската опера е продукция на Българския културен институт в Париж и  ще отбележи 20-годишнината от основаването му във френската столица. От 2004 година насам, галерията му е място за срещи на приятели на  българската култура от различни страни , а мисията му е да подкрепя и развива среда и диалог с международна публика, да търси и развива форми за представяне на традициите и съвременното ни изкуство.

Ключови думи: