Васко Василев ще бъде

Васко Василев ще бъде "първа цигулка" на коронацията на Крал Чарлз III

Тържествената церемония ще се проведе на 6 май 2023г.

Концертмайсторът на "Ковънт Гардън" Васко Василев  ще застане на първия пулт на Оркестъра за коронацията на Чарлз III. Едно от най-дългоочакваните събития във Великобритания и света ще се проведе на 6 май 2023г. в Уестминстърското абатство на 6 май тази година. 

"За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното Кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, сподели Васко Василев.  В края на май Васко Василев се прибира в България, за да поеме на турне из страната. С виртуоза ще свирят китариста Карлос Йаве от Севиля, перкусиониста Хуан Ередия от Малага и бандонеониста Жилберто Перейра от Аржентина. Обиколката на музикантите ще премине през Враца, Видин, Монтана, Севлиево, Габрово, Разград, Варна, Добрич, Силистра, Казанлък, Свиленград, Кърджали, Хасково, а ще завърши в зала 1 на НДК на 13 юни.

Оркестъра за коронацията на Крал Чарлз III (Coronation Orchestra), госпъл хор  в допълнение към Хора на Уестминстърското абатство и Хор на параклиса на Негово Кралско Величество ще бъдат дирижирани от Антонио Папано. Тържествената церемония ще включва "редица музикални стилове и изпълнители, които съчетават традицията и наследството с нови музикални гласове", съобщават от Бъкингамския дворец.

Прочутият английски композитор Андрю Лойд Уебър написа химн за коронацията на крал Чарлз III, като адаптира църковна музика, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Творбата на създателя на партитурите на хитови мюзикъли като "Котките", "Фантомът от операта" и "Евита" е едно от 12-те нови произведения, които Чарлз е поръчал за тържественото събитие. Тя включва текст от Псалм 98 и е написана специално за хора и органа на абатството. "Надявам се, моят химн да отразява това радостно събитие", казва Уебър в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Снимка: Getty Images

Програмата на церемонията за коронацията на Чарлз III включва от старинна музика до нови композиции. В нея са включени творби на Уилям Бърд (1543-1623), Георг Фридрих Хендел (1685-1759), Едуард Елгар (1857-1934), Хенри Уолфорд Дейвис (1869-1941), Уилям Уолтън (1902-1983), Хюбърт Пари (1848-1918) и Ралф Вон Уилямс (1872-1958), чиято музика е звучала при предишни коронации, както и произведение на съвременния уелски композитор Карл Дженкинс. Ще прозвучат и нови творби от Сара Клас, Найджъл Хес, Пол Милър, Тарик О'Ригън, Роксана Пануфник, Шърли Джей Томпсън, Джудит Уиър, Родерик Уилямс и Деби Уайзман. 

За коронацията са създадени шест оркестрови произведения, пет хорови произведения и едно за орган. Те обхващат класически, сакрални, филмови, телевизионни и музикално-театрални жанрове.

Снимка: EPA

В програмата ще бъдат включени и лични акценти - ще бъде отдадена почит чрез музика към покойния баща на Чарлз, принц Филип, който е роден като гръцки принц. Новият монарх е поискал гръцка православна музика, която ще бъде изпълнена от Ансамбъла за византийски песнопения. В списъка с произведения ще бъде включен и химнът "Задок, свещеникът" на Хендел. Той се изпълнява на всяка коронация, откакто е поръчан за крал Джордж II през 1727 г.

Сред солистите на празничния ден ще бъдат баритонът Родерик Уилямс, бас-баритонът Брин Терфел и южноафриканското сопрано Прити Йенде - възпитаничка от майсторските класове на Райна Кабаиванска.

Ключови думи: