Откриха бюст паметник на основателя на Варненската опера

Откриха бюст паметник на основателя на Варненската опера

Петър Райчев, първият български тенор, покорил световните сцени, създава оперния театър в родния си град Варна през 1947 г.

В Международния ден на музиката, 1 октомври, бе тържествено открит скулптурният портрет на Петър Райчев (09.03.1887 – 30.08.1960) - първият световноизвестен български тенор, режисьор и педагог с изключителни заслуги към българското оперно изкуство, основоположник на оперния театър в родния си град Варна. На знаменателната дата 7 септември 1947 г. варненци посрещат възторжено първата премиера на новосформираната през април същата година Варненска народна опера „Продадена невеста“ от Бедржих Сметана, на която режисьор е първият главен художествен ръководител Петър Райчев, а диригент е Руслан Райчев, първият главен диригент на Варненската опера. След Варненската опера, Петър Райчев полага основите и на оперите в Пловдив и Русе, и като певец, режисьор и педагог има изключителни заслуги за българското оперно изкуство.

По този повод варненският скулптор Явор Пенев, авторът на мемориалния бюст на Петър Райчев, споделя: „Щастлив съм, че след бюст паметника на Стоян Бъчваров, основоположник на Варненския драматичен театър, имах възможността да направя и бюст паметника на Петър Райчев, основоположник на Варненската опера. В подготвителния период се запознах най-напред с биографията и творчеството му, после изследвах внимателно портретите и фотографиите му в различни роли. Спрях се на една от визиите, избрах ракурс, в който прецених, че той би изглеждал в най-добра светлина и започнах работа. Отне ми няколко месеца, докато се получи най-добрият вариант. Като мащаб скулптурният портрет на Петър Райчев е идентичен с този на Стоян Бъчваров - 80 см висок, заедно с постамента около 1 м и 80 см. Размерите са продиктувани и от пространството на Сцена Ротонда, където скулптурният портрет на Петър Райчев ще бъде разположен точно срещу ценния антикварен хармониум. Докато работех над образа, се опитвах максимално да предам не просто приликата, а цялостния характер на този велик варненец - човек на изкуството, певец с международна известност, художник, една достолепна личност, която буди дълбоко уважение и преклонение“.  

След като благодари за чудесната творба на скулптора Явор Пенев, автор и на бюст паметника на основоположника на Варненския драматичен театър Стоян Бъчваров, директорката на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова пожела творчески успехи на Варненската опера, съизмерими с естетическите критерии на нейния създател Петър Райчев. „Щастлива съм, че тъкмо от годината, в която нашият оперен театър отбелязва 75-годишния си юбилей, Петър Райчев застава символично до нас в творческото ни ежедневие, за да ни напомня, че по-лесно ще градим бъдещето, ако се уповаваме на миналото“, заяви Димова.

 

Областният управител на Варна Марио Смърков, директорката на дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна Антония Йовчева, проф. Димитър Кънев от ВСУ „Черноризец Храбър“, проф. д-р инж. Тодор Ганчев, заместник ректор на Техническия университет и председателката на фондация „Св. Св. Константин и Елена“ Елена Косева, които поздравиха домакините, като подчертаха значението на подобни културни жестове за съхраняване на паметта за миналото и непреходните духовни стойности в историята на Варна. На откриването присъстваха Бойка Василева, артистичен директор на Варненската опера, артисти, граждани и медии. Така Варненската опера стана единственият оперен театър в България с бюст паметник на своя основател.

Даниела Димова представи накратко новия творчески сезон на Държавна опера Варна, който започна на 1 октомври 2022г. с операта „Травиата“, под диригентството на Кръстин Настев, с Илина Михайлова – Виолета Валери и Венцеслав Анастасов – Жорж Жермон, а ролята на Алфред Жермон ще изпълни нашумелият Рейналдо Дроз, възпитаник на Райна Кабаиванска, отличен с първа награда и наградата на Държавна опера Варна в тазгодишния международен оперен конкурс „Анита Черкуети“ в Италия.

През октомври интернационалната балетна трупа и постояният гост режисьор на Държавна опера Варна Григор Паликаров заминават за откриването на новия сезон в Скопие, за да представят, в партньорство с Националната опера и балет на Република Северна Македония балетите „Шехерезада“ и „Валпургиева нощ“, които със същите състави вече имаха своята премиера в Опера в Летния театър – Варна 2022. Също през октомври 32-ма музиканти от Оркестъра на Държавна опера Варна ще се включат в турне в Саудитска Арабия. Варненският балет се готви и за своето традиционно тримесечно турне във Великобритания, където в края на годината и началото на следващата ще изнесе в различни градове на страната спектакли с най-добрите си постановки „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Копелия“ и др

Ключови думи:
@