Петър Мичев - Педро омагьосва елита със своите „Вълшебни картини“

Петър Мичев - Педро омагьосва елита със своите „Вълшебни картини“

До 14 октомври 2023 г.

Галерия „Милениум“ е домакин на изложбата „Вълшебни картини“ на Петър Мичев - Педро. В нея са включени 58 творби, представени публично за първи път. Необикновената експозиция  ще продължи до 14 октомври 2023 г. на бул. „Витоша“ №89.

Изложбата „Вълшебни картини“ на Петър Мичев бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, естет, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Издигането в култ на образа на жената, християнските добродетели и като цяло – естетическата полифония на живота е квинтесенция в творчеството на Петър Мичев - Педро. Малко е се каже, че жените в картините на художника са нежни и чувствени. Слабо е да се отбележи, че те са страстни и заедно с това – безплътни. Сякаш  обитаващи друг паралелен свят, те наистина са приказни и магични. В нашия предварителен разговор маестрото откровено сподели, че любовта към жената е ключов момент в неговото изкуство и, че ако няма обект в който да се влюбиш едва ли можеш да създадеш нещо, което да изопне емоциите. Сред темите, интерпретирани от художника са майчинството, хлябът, благословението, пеперудите, голото тяло, сливането – физическо и духовно, и др.“.

В своето слово проф. Стойков отбеляза също: „Авторът е майстор на винтиджа в живописта: той неуморно търси и намира в битпазари и антиквариати старинни вещи и предмети, които реновира и на които вдъхва нов живот. Пример за това е дървената нощва от 19 век, който е станала основа на превъзходната картина „Хляб“ в най-новата му изложба. Правени са и навярно ще продължават да се правят опити да се сравняват картините на художника с произведения на велики живописци като Андрей Рубльов, Густав Климт и Амедео Модиляни, но безуспешно. Подобни сравнения куцат и са пресилени, тъй като корените на самобитното творчество на маестрото са обвити в дискретност, енигматичност и различност. Смирението е код, който заема сакрално място в самобитното творчество на Петър Мичев! Нежният наклон на шията и главата – това красиво оптично предизвикателство, покорява със сила и крехкост, красота и грациозност. В тълкуването на това послание ни помага самият художник, според който смирението е за цял живот не само в библейски, но и в житейски, и в човешки смисъл. Затова и картинното вълшебство на Петър Мичев е така изкусително, толкова завладяващо!“.   

Арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова изтъкна:  „Характерният образ на жената в творчеството на Петър Мичев, се превръща в уникална арт визитка на автора и собствен лиричен образ, носител на нежност и смирение. Авторът създава вълшебството в картините си, като използва невероятното си въображение на художник, който хармонизира чувствения живот на образите и символите си в невероятно изискана колоритна гама.“. Слово за творчеството на Петър Мичев произнесе също управителят на галерията и меценат на експозицията Васил Банов.

Откриването на изложбата „Вълшебни картини“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса.

Ключови думи: