Маша Майцен и Нона Кринчева очароваха публиката в Италианската резиденция в София

Маша Майцен и Нона Кринчева очароваха публиката в Италианската резиденция в София

Словенската флейтистка и българската пианистка изнесоха вълшебен рецитал

В четвъртък, 15 февруари 2024 г., Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара бе домакин на концерт на флейтистката Маша Майцен в своята Резиденция.

Под акомпанимента на пианистката Нона Кринчева, талантливата словенка изпълни произведения от композитори като Антонио Вивалди /Соната в до мажор от цикъла от шест сонати за флейта и пиано „Верният пастир“/, Франц Доплер /“Унгарска пасторална фантазия“/, Бохуслав Мартину /Соната №1/ и Жорж Бизе /Фантазия по мотиви от операта „Кармен“/.

 

Маша Майцен, която е родена през 2003 г. в Птуй (Словения), започва да се занимава с музика на 7-годишна възраст. Завършила е Музикалната и балетна консерватория в Любляна. Усъвършенства познанията си при изтъкнати преподаватели като Янош Балинт, Йохана Домотор, Мартин Белич, Феликс Ренгли, Марио Кароли, Софи Шерие, Тилман Денхард, Ян Остри и Валтер Ауер. Маша Майцен е удостоена с 33 награди от 18 престижни национални и международни конкурси. Нейният опит и отдаденост на музикалното изкуство са свидетелство за изключителния ѝ талант и обещаваща кариера. Към момента учи във Университета за музика и сценични изкуства във Виена в класа на Вали Хазе.

 

Събитието беше кулминацията на една важна културна инициатива, организирана от Посолството на Италия в България и Нов български университет (НБУ) в сътрудничество с Конфиндустрия България, Италианската търговска камара в България и Частно основно училище „Цар Симеон Велики“ - първото издание на Международния флейтов конкурс „Моиз“. Тази надпревара с 40 участници от 3 континента бе организирана от проф. д-р по флейта в НБУ Луиза Село в периода от 29 юни до 2 юли 2023 г. в София.

 

Журито присъди 11 награди, разпределени в три възрастови категории: А (12 – 16 години), B (17 – 22 години) и C (23 – 30 години). Първата награда в категория В носи името на известния швейцарски флейтист Конрад Клем, един от най-значимите ученици на Марсел Моиз, и беше предоставена от неговата съпруга – италианската пианистка Серена Клем. Отличието бе спечелено от младата словенка Маша Майцен с единодушно решение на журито в състав Роберт Айткен, Андраш Адорян, Сюзън Хьопнер, Луиза Селло и Карло Янс.

 

В края на проявата Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара връчи високи държавни отличия за заслуги към Италианската република на граждани на страната, които живеят и работят в чужбина. От името на президента на Италия Серджо Матарела тя удостои с ордена “Рицар на звездата на Италия” не само председателя на Конфиндустрия България Роберто Санторели, а и члена на Надзорния съвет на УниКредит Булбанк България Паскуале Джамбои.

Ключови думи:
@