„Вълшебната флейта“ и „Човекът от Ла Манча“ на Банско Опера Фест 2021

„Вълшебната флейта“ и „Човекът от Ла Манча“ на Банско Опера Фест 2021

На 27 и 28 август 2021г.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с актьора Мариан Бачев за спектакъла "Човекът от Ла Манча", разположено в звуковия файл под главната снимка

Дванадесетото издание на фестивала за оперна и класическа музика Банско Опера Фест ще се проведе на 27 и 28 август в курортния град. В първата фестивална вечер жителите и гостите на Банско ще се насладят на операта „Вълшебната флейта“. Мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ е втората продукция от програмата на културното събитие.

„Вълшебната флейта” е последната опера, която Моцарт създава. Композирана е в две действия, в популярната по онова време форма Singspiel, която включва едновременно говорни диалози и пеене. Създадена е по либрето на Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Моцарт. Операта разказва историята на влюбените Тамино и Памина, които трябва да докажат, че са достойни да бъдат приети сред посветените в Храма на Светлината. Самият Гьоте коментира музикалното произведение като възкликва: „Вълшебната флейта“ е утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели - любов, трудолюбие, нравствено съвършенство“.

Продукцията на Театрално-музикален продуцентски център Варна „Вълшебната флейта“ е премиерна за годината. Режисьор е Антониу Замфир от Opera Romana Craiova – Румъния, сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, а консултант по сценографията е Иван Токаджиев. В главните роли ще гледаме Мария Павлова, Гео Чобанов, Георги Султанов, Пламена Гиргинова, Лилия Илиева и Иво Йорданов. Дирижира Стефан Бояджиев.

В последната съботна вечер на август (28-ми), на сцената на Банко Опера Фест ще бъде представен мюзикъла „Човекът от Ла Манча“, по музика на Мич Лей, текст на Дейл Васерман и стихове на Джон Дариън. Режисьор на спектакъла е Борис Панкин, с който Театрално-продуцентски център Варна работи за най-успешните си продукции. На диригентския пулт ще застане Страцимир Павлов. Сценографията на мюзикъла е дело на Иван Токаджиев, костюмите - на Петър Митев, а автор на хореографията е Боряна Сечанова. В ролята на Дон Кихот ще влезе Орлин Горанов, негов верен оръженосец ще бъде Мариан Бачев, а Лилия Илиева ще се превъплъти в Дулсинея.

Мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ е поставен за пръв път на сцена през 1965 г. в Ню Йорк. През годините песните от спектакъла стават хитове и се изпълняват самостоятелно от звезди като Елвис Пресли, Франк Синатра, Даяна Рос, Пласидо Доминго, Шер. Филмовата версия на „Човекът от Ла Манча“ с участието на София Лорен и Питър О’Тул излиза на екран през 1973 г.

Организаторите на Банско Опера Фест - Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик напомнят, че входът е свободен, мястото е площад „Никола Вапцаров“, а последните дни на август са отличен избор за почивка в полите на Пирин.

Ключови думи: