Валидираха пощенски марки с Виктория де лос Анхелес и Алисия де Лароча

Валидираха пощенски марки с Виктория де лос Анхелес и Алисия де Лароча

Испанските пощи представиха две нови марки от серия "Музика"

Испанските пощи представиха пощенски марки от серията "Музика", посветена на сопраното Виктория де лос Анхелес и пианистката Алисия де Лароча. Това стана на събитие, което се проведе в Барселона.

Двете марки с образите на оперната певица и пианистката, чиято стогодишнина от рождението им се отбелязва през тази година, обединени от фрагмент от партитурата на "Голата маха от Гоя", която е написана от един от най-известните композитори в кариерата и на двамата Енрике Гранадос. Испанските пощи издадоха тираж от 117 000 марки в тази серия, посветена на паметта на двете велики каталунски музикантки.

Председателката на Фондация "Виктория де лос Анхелес" Елена Мора подчерта, че „това е красива почит, която обединява две приятелки, жени, велики артисти, като Виктория де лос Анхелес и Алисия де Лароча, по символичен начин с тази марка. В допълнение, мелодия от Гранадос, "Голата маха от Гоя", обединява двата лейбъла, което е намигване към този композитор, който е толкова важен и за двамата. Алисия и Виктория направиха първия запис на Виктория заедно – албумът, който беше награден на първия конкурс на Радио Барселона, който спечели сопраното през 1940 г., а също така и последния им хит, "Песента за храната" /La cançó de comiat/ от Толдра през 2000 г.“

https://scherzo.es/correos-dedica-sendos-sellos-a-victoria-de-los-angeles-y-alicia-de-larrocha/

Алисия де Лароча (Барселона, 23 май 1923 г. - 25 септември 2009 г.) и Виктория де лос Анхелес (Барселона, 1 ноември 1923 г. - 15 януари 2005 г.) са две големи международни артисти, обединени от своята страст, вроденият им усет за музика.

Те се запознават през 1941 г., когато Виктория печели наградата на Радио Барселона и избира Алисия за акомпанираща пианистка за записа на албума, включен в наградата. Тогава се изковава взаимно възхищение и приятелство, което продължава цял живот.

Името на прекрасното спинтово сопрано Виктория де лос Анхелес блести на най-важните сцени в света. Нейните рецитали на немски, френски, каталонски и испански песни са емблематични и тя участва в най-взискателните за артистите опери от Пучини, Верди, Вагнер, Моцарт, Бизе, Офенбах, Масне... За нея най-милият й герой е Мими от оепрата "Бохеми", с която постигна рекорда от повече от три милиона продадени копия на цяла опера. Тя е поканена два пъти от внука на Вагнер, като е единственото испанско сопрано, пяло на фестивала в Байройт.

Алисия де Лароча представлява най-високия връх на световния пианизъм. На петгодишна възраст тя изнася първия си концерт, в чиято програма композиторът Хоакин Турина възхвалява нейния невероятен и преждевременно развит музикален талант. Тя постига международна известност след успешното си турне в Съединените щати с Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, изнасяйки почти 4000 концерта през целия си живот. Алисия де Лароча беше отличен интерпретатор на Бах, Моцарт, Бетовен, Шуман, Шопен, Брамс, Рахманинов и Равел. Нейните записи на Сюита "Иберия" от Исак Албенис (Grand Prix du Disque) и "Гойески" от Енрике Гранадос (Награда Grammy) се смятат за безспорни референции за професионалисти и любители на музиката.

И двете талантливи дами са били запомнящи се изпълнители на де Фая, Турина, Гранадос, Момпоу, Монтсалвадже, Родриго и Еспла, превръщайки се в най-добрите посланици на испанската музика в света.

В бележка от 1989 г. Виктория пише на Алисия: "С тези цветя отива моята голяма привързаност и това вечно възхищение към вашето изкуство и сила на волята." Въпреки приятелството, което ги свързва, те свирят заедно само осем пъти, последното в Националния аудиториум в Мадрид.

Наред с много други награди, и двете са носителки на Националната музикална награда на Испания, Наградата на Принца на Астурияс за изкуство, Златния медал на Испанския институт в Ню Йорк и Златния медал на Барселона.

Легендарният пианист Рубинщайн казваше приживе за Алисия де Лароча: нейният начин да усети музиката е нещо, което нито се учи, нито се научава, а в снимка, която посвети на Виктория де лос Анхелес, той написа: "като напомняне за дълбоката емоция, че нейният голям талант ми е дал".

Ключови думи: