Валерий Гергиев и Софийската филхармония с концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нова акустична концертна зала
Снимка: Mike Vilchuk, Mariinsky Theatre

Валерий Гергиев и Софийската филхармония с концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нова акустична концертна зала

На 10 септември 2021г.

Световноизвестният диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър заедно със Софийската филхармония ще изнесат благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света.

Концертът ще се състои на 10 септември 2021г. от 20:30ч. в зала „България“. В програмата са включени творби от Прокофиев, Рахманинов и Стравински. Събитието ще се излъчи на живо на видеостена пред Народния театър “Иван Вазов”, за да бъде достъпно за всички граждани и гости на града. 

Седящите места ще бъдат съобразени с противоепидемичнитe мерки в страната.

Един от 100-те най-влиятелни личности в света, според списание „Таймс“, Валерий Гергиев е дългогодишен художественият ръководител и генерален директор на Мариинския театър. Ярък представител на Петербургската диригентска школа, той е ученик на легендарния професор Иля Мусин. Още като студент в Ленинградската консерватория младият диригент печели конкурса на Херберт фон Караян в Берлин и Всесъюзния диригентски конкурс в Москва, след което е поканен в Мариинския театър като асистент на главния диригент. Неговият диригентски дебют е на 12 януари 1978 с операта „Война и мир“ на Прокофиев. През 1988 е избран за музикален ръководител на театъра, а от 1996 е негов художествен ръководител и генерален директор.

Под ръководството на Валерий Гергиев Мариинският театър се превръща в уникален мащабен театрално-концертен комплекс. През 2006 се открива концертна зала, през 2013 – втора театрална сцена, 2016 – филиал във Владивосток, 2017 – във Владикавказ. Създадена е звукозаписна студия, от 2009 започва работа лейбъл Mariinsky, с издадени досега повече от 30 CD с оперни, симфонични и концертни творби, а на DVD са записани опери на Римски-Корсаков, Р. Щраус, Прокофиев, Шчедрин.

Изключително интензивна е международната активност на Валерий Гергиев. Дебютирал през 1991 в Баварската държавна опера (с «Борис Годунов» на Мусоргски), през 1993 в Ковънт Гардън («Евгений Онегин» на Чайковски), през 1994 в Метрополитън опера («Отелло» на Верди), диригентът продължава успешните си изяви в най-големите оперни театри по света. Ръководи от 1997 Световния оркестър на мира, дирижира филхармоничните оркестри в Берлин, Париж, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско, Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам и др. Бил е главен диригент на Ротердамския филхармоничен оркестър (1995 – 2008), Лондонския симфоничен оркестър (2007 – 2015), от есента на 2015 ръководи Мюнхенския филхармоничен оркестър, а от 2018 – оркестъра на Музикалния фестивал във Вербие. Той е основател и ръководител на международните фестивали „Звезди на белите нощи“, Московския Великденски фестивал, Гергиев-фестивал в Ротердам, фестивала в Микели(Финландия), „360 градуса“ в Мюнхен, а от 2011 оглавява организационния комитет на Международния конкурс „Чайковски“.

Валерий Гергиев е носител на три държавни награди на Руската федерация, звания Народен артист и Герой на труда, ордени „За заслуги пред Отечеството“ и „Александър Невски“ и редица други, както и най-високи държавни награди от Армения, България, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Франция и Япония.

Каузата, около която се обединяват водещи музиканти и музикални институции, получава подкрепа и от Президента на Република България, който стана патрон на инициативата - част от поредицата благотворителни събития, инициирани от Сдружение “Живата вода на България” и г-жа Десислава Радева.

Повече информация за инициативата и дарения на https://новмузикаленхрам.бг

Ключови думи: