Валентина Лисица ексклузивно пред Classic FM radio: „Музиката е църква, религия, а не забавление
Снимка: Gilbert Francois

Валентина Лисица ексклузивно пред Classic FM radio: „Музиката е църква, религия, а не забавление"

Дебютира този четвъртък в зала "България"

„Музиката е църква, религия. Не може да се приравнява със спорта, ресторантите и т.н.“. Това заяви Валентина Лисица в ексклузивно интервю за Classic FM radio. „Въпреки че кариерата ми започна като артист в интернет, не смятам, че бъдещото на класическата музика е в онлайн концертите….Изкуството се стреми да достигне до по-широки маси, но сега стигнахме до кота нула и трябва да свирим за отбрана публика. Това е погрешно- музиката трябва да живее сред по-широк кръг хора", подчерта пианистката. Тя посъветва младите да не помнят нотите наизуст. „Няма значение какво ще свирите. Важното е да имате история, която да разкажете", добави тя.

Пианистката сравнява развитието на родната си Украйна като с това на дете, но признава, че се гордее с културното наследство, което носи в себе си. На 30 септември 2021г. Лисица получи паспорт на официално непризнатата Донецка народна република, която от години е конфликтна територия. „Наградиха ме с паспорт, защото често ходя там, за да изнасям концерти и майсторски класове. За първи път отидох в ДНР, когато продължаваха бойните действия. Всички чужденци, като започнат да стрелят, се разбягват, а аз останах. Така ми казаха, че съм една от тях. Вярно е, защото в Донбас се чувствам у дома си, както като в Киев и в Одеса."

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Валентина Лисица в превод на Ангелина Александрова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 14 октомври заедно със Софийска филхармония Валентина Лисица ще представи Варшавски концерт за пиано и оркестър на Адинсел и Концерт за пиано и оркестър No 2 на Рахманинов. Диригент ще бъде маестро Найден Тодоров, по чиято покана пристига пианистката. Националният оркестър включва в програмата и Гротескната сюита „Бай Ганьо” от Веселин Стоянов.

Концертът е част от програмата на фестивала "Пиано Екстраваганца" в Календара на културните събития на Столична община.

Феновете ѝ я наричат „кралицата на Рахманинов“, но пианистката Валентина Лисица е нещо много повече. Тя печели световна слава чрез изявите си в социалните мрежи. Много преди известни музикални институции да открият дигитални канали, тя вече има огромно количество лоялни последователи от целия свят. Лисица е феномен в YouTube - един от първите класически музиканти, станал известен без подкрепата на какъвто и да е звукозаписен лейбъл.
Лисица пристига у нас по покана на директора на Националния оркестър.

На 14 октомври 2021г. от 19ч. в зала "България" заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров тя ще представи Варшавски концерт за пиано и оркестър на Адинсел и Концерт за пиано и оркестър No 2 на Рахманинов. Националният оркестър включва в програмата и Гротескната сюита „Бай Ганьо” от Веселин Стоянов.

Валентина Лисица е родена в Украйна. Тя започва да свири на пиано на тригодишна възраст и изнася първия си самостоятелен концерт след една година. Въпреки ранната ѝ склонност към музиката, детската мечта на Лисица е да стане професионален шахматист. През 1991 г. тя и бъдещият ѝ съпруг Алексей Кузнецов печелят първа награда на престижния международен конкурс за две пиана Dranoff, което им позволява да се преместят в Съединените щати, за да продължат кариерата си като концертни пианисти. Дебютират на Нюйоркския фестивал “Mostly Mozart Festival” през 1995 г. в Линкълн център под диригентството на Джерард Шварц.

С течение на времето кариерата на Лисица замира. Тя се смята за „поредната руса руска пианистка“ и след смъртта на своя мениджър почти напуска сцената. През 2007 г. качва първия си видеоклип в YouTube, в който свири етюд на Рахманинов, а след като качва в мрежата Етюдите на Шопен, продажбите в Amazon на DVD-то ѝ от 2004 рязко скачат. През 2012 г. Лисица подписва договор с Decca, една от най-старите звукозаписни компании в бранша. Отново през 2012 г. тя дебютира в Роял Алберт Хол и оттогава участва в най-престижните концертни зали в света. На 14 октомври тя ще добави в списъка и зала „България“.

Билетите за концерта вече са почти изчерпани. Ограничено количество от тях може да се намери на касата на зала „България“ и в Ивентим.

 

Ключови думи: